Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«London calling», για την ελληνική startup σκηνή!

Μην σας παραξενεύει ο τίτλος. Η αλήθεια είναι. Το Λονδίνο σήμερα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους Έλληνες startupper που στοχεύουν στην άμεση διεθνοποίηση της ιδέας – επιχείρησης τους.

Έτσι λοιπόν είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρεθεί ένας Έλληνας σε κάποιο συνεργατικό χώρο του Λονδίνου ή σε κάποιον accelerator. Ωστόσο οι Έλληνες σήμερα που βρίσκονται στο Λονδίνο και δραστηριοποιούνται στο βρετανικό startup οικοσύστημα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

London_Startupper _

Στην πρώτη λοιπόν κατηγορία βρίσκονται οι Έλληνες εκείνοι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον «κόσμο» των startups από την Ελλάδα και στο Λονδίνο επιχειρούν, είτε μια νέα προσπάθεια, είτε το επιλέγούν ως στρατηγικό προορισμό για την επέκταση των εργασιών τους.

Στην δεύτερη ομάδα εντάσσονται οι Έλληνες που βρίσκονταν ήδη στη Μ. Βρετανία, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για λόγους σπουδών και οι οποίοι, σίγουρα, βρήκαν πιο προσοδοφόρο έδαφος για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα startups.

Το Startupper βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με Έλληνες startuppers οι οποίοι ζουν και επιχειρήσουν στο Λονδίνο, αλλά και με startuppers που έχουν κάνει το Λονδίνο – Θεσσαλονίκη πιο συχνό δρομολόγιο ακόμη και από το Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Από το Locish στη Weengs

Η πρώτη λοιπόν ομάδα που συναντήσαμε ήταν οι δυο φίλοι και συνεργάτες, ο Άλεξ Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός που γνωρίσαμε καλά στην Ελλάδα μέσα από το Locish και οι οποίοι βρίσκονται στο Λονδίνο ήδη περίπου 10 μήνες.

Γρηγόρης Ζωντανός με τον Άλεξ Χριστοδούλου _
Οι ιδρυτές της Weengs Γρηγόρης Ζωντανός και Άλεξ Χριστοδούλου (από αριστερά)

Ο Γρήγορης και ο Άλεξ βρίσκονται πλέον πίσω από την startup εταιρεία Weengs και ευελπιστούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της αποστολής δεμάτων, καθώς η υπηρεσία τους προσφέρει, στο Λονδίνο επί του παρόντος, λύση σε ένα πρόβλημα που σε ώριμες αγορές, όπως αυτή του Λονδίνου και συγκεκριμένα στο πρώτο μίλι της διαδρομής ενός προϊόντος.

Αναστέλλει τη λειτουργία του το Locish

Οι δύο startupper εμφανίζονται πιο σίγουροι και πιο έμπειροι από το παρελθόν, ενώ σε ότι αφορά την πορεία της Weengs ο στόχος τους είναι το 2016 να έχουν καλύψει ολόκληρο το Λονδίνο και να έχουν τοποθετηθεί σε ακόμη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ακολουθώντας το μοντέλο ανάπτυξης του Λονδίνου. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες αυτής της περιόδου αποτελεί αυτή με το online shop TROUVA της εταιρείας Streethub, αφού δοκιμάζει μία από τις πτυχές του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Παράλληλα, μας αποκάλυψαν ότι για το 2016 σχεδιάζουν ένα νέο γύρο χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουν το δεύτερο μέρος του επιχειρηματικού τους πλάνου.

weengs -

Η Φωτεινή των Μουσείων

Φωτεινή Βαλεόντη _
Η Φωτεινή Βαλεόντη, ιδρύτρια του USEUM.

Την Φωτεινή Βαλεόντη και το USEUM «Το Μουσείο Τέχνης του Κόσμου» την γνωρίσαμε το 2012, στο πλαίσιο του Athens Startup Weekend, το 2012 και τρία χρόνια μετά, όπως μας είπε η ίδια, το USEUM οδεύει γοργά στην κατάκτηση του στόχου που έθεσε τρία χρόνια πριν, όταν υπήρχε μόνο ως ιδέα, και να γίνει το «Go-To platform της τέχνης μέσω του Crowdsourcing».

Σε αυτό, όπως μας είπε η Φωτεινή, βοηθά απεριόριστα το γεγονός ότι ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, μιας και η Αγγλία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή στις νέες επιχειρήσεις, αλλά και κυρίως γιατί το Λονδίνο είναι μια από τις μητροπόλεις της τέχνης του κόσμου.

Έτσι πλέον στο USEUM συμμετέχουν 2.000 σύγχρονοι καλλιτέχνες από 105 χώρες, ενώ συνολικά εκτίθενται 50,000 πίνακες και σχέδια από το 14ο αιώνα και τους μεγάλους ζωγράφους της αναγέννησης ως και σήμερα. Κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει ένα πολύ ενεργό και πιστό κοινό με περισσότερες από 100.000 βαθμολογήσεις έργων να έχουν γίνει ως σήμερα και με 10.000 πιστά μέλη που συνεχώς αυξάνονται να επισκέπτονται το USEUM κάθε μήνα.

 

USEUM 1

Στο USEUM ζωγράφοι και σχεδιαστές μπορούν να προωθήσουν τα έργα τους και να επωφεληθούν χρηματικά μέσω του USEUM Shop, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να περιηγηθούν σε χιλιάδες έργα, να τα βαθμολογήσουν μιας και οι βαθμολογίες του κόσμου είναι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης στην πλατφόρμα, και να τα στείλουν ως ηλεκτρονικές κάρτες στους φίλους τους, δυνατότητα ιδιαίτερα δημοφιλής με περισσότερες από 5,000 κάρτες να έχουν σταλεί ως τώρα.

USEUM: Το διαδικτυακό μουσείο τέχνης ανοίγει το δικό του «gift shop»

ΑπόUSEUM iPhone το USEUM Shop όλοι οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αντίτυπα και δώρα με έργα τέχνης, ενώ μετά την πρόσφατη συνεργασία με το World Child Chancer (Deutsche Bank Charity of the Year 2015) στο USEUM εδώ και μερικές εβδομάδες οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν μέχρι και τους αυθεντικούς πίνακες.

Πρόσφατα το USEUM απέκτησε και τη δική του εφαρμογή iOS επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να περιηγηθούν στους χιλιάδες πίνακες της πλατφόρμας, να τους μοιραστούν με τους φίλους τους και να τους στείλουν ως ηλεκτρονικές κάρτες μέσα από την εφαρμογή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το USEUM που αποτελεί μια ξεχωριστή startup εταιρεία, όχι μόνο λόγο του αντικειμένου που δραστηριοποιείται, αλλά κυρίως της καινοτομίας και της μοναδικότητας της πλατφόρμας μελετά το 2016 να προχωρήσει σε νέο γύρο χρηματοδότησης με στόχο να εδραιώσει το όνομά του και να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

H Goodvidio «κοιτά» Λονδίνο

Η χρηματοδότηση από το Openfund, στις αρχές του έτους, αλλά και η διάκριση στον διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν στους δύο ιδρυτές, της Θεσσαλονικιώτικης startup τα εφόδια εκείνα για να βρίσκονται σήμερα με το ένα «πόδι» στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς από την αρχή της δημιουργίας της Goodvidio ο στόχος ήταν οι Αγγλόφωνες χώρες.

Goodvidio: Ανακοίνωσε επένδυση 300.000 ευρώ από το Openfund

Όπως μας είπαν οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, Δημήτρης Κουρτέσης και Κώστας Μπρατάνης, το αντικείμενο εργασιών της Goodvidio ταιριάζει περισσότερο σε χώρες όπως η Αγγλία, καθώς η αγορά στην οποία απευθύνεται η startup από την Θεσσαλονίκη, είναι πιο ώριμη από αυτή της Ελλάδας. Αντίστοιχα φυσικά χαρακτηριστικά διαθέτουν επίσης οι αγορές χωρών της Β. Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

Κώστας Μπρατάνης, Δημήτρης Κουρτέσης _
Οι ιδρυτές της Goodvidio Κώστας Μπρατάνης και Δημήτρης Κουρτέσης (από αριστέρα)

Άμεσος στόχος, όπως μας είπαν, τόσο ο Δημήτρης, όσο και ο Κώστας, είναι να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα πελατών στην Αγγλία και κατόπιν να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στη Μ. Βρετανία. Για αυτό εξάλλου το λόγο και οι δύο ταξιδεύουν συχνά στο Λονδίνο, αλλά και στη Μ. Βρετανία γενικότερα.

Βράβευση 10 προτάσεων του διαγωνισμού “i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία”

Στο πλαίσιο αυτό η Goodvidio προχώρησε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία με την Tasimo UK η οποία κρίνεται, από τους ιδρυτές της startup εταιρείας πολύ σημαντική, καθώς μέσο αυτής ανοίγει τις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά από αυτή της Αγγλίας που ανοίγει μέσω της Tasimo UK.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό που έχει αναπτύξει η Goodvidio βοηθά ηλεκτρονικά καταστήματα να αναβαθμίσουν την αγοραστική εμπειρία των πελατών τους αξιοποιώντας online βίντεο περιεχόμενο.

Θέλετε να κανονίσετε ένα rendeevoo;

O Γιώργος Χριστοφοράκης _
O Γιώργος Χριστοφοράκης, ιδρυτής του rendeevoo.

To Λονδίνο για έδρα του rendeevoo επέλεξε και ο Γιώργος Χριστοφοράκης ο οποίος μαζί με τον Jorn Vanysacker (Co-Founder) πραγματοποίησαν το πρώτο «soft-launch» της εφαρμογής τον Απρίλιο του 2014.

Το rendeevoo είναι ένα «all-in-οne» εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου η λειτουργία, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί σε «Uber» των αληθινών ραντεβού.

Έχοντας ήδη λάβει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 155.000 λιρών, η εφαρμογή της rendeevoo «μετράει»5.000 εγκαταστάσεις, διαθέτει τουλάχιστον 2.500 ενεργούς χρήστες στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, και έχει αναπτύξει συνεργασίες με 12 ανεξάρτητα cocktail bars τα οποία καλωσορίζουν τους πελάτες της εφαρμογής σε καθημερινή βάση.

Για το 2016 στόχος του Γιώργου Χριστοφοράκη είναι να «σηκώσει» και άλλα κεφάλαια, κατά προτίμηση Ελληνικών συμφερόντων, προκειμένου να προχωρήσει στην ενίσχυση της εφαρμογής και την επέκταση της σε άλλες πόλεις του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

RV_BIG_APP

Νέα σχέδια για τον ιδρυτή της Tapely

Στο Λονδίνο, τέλος, βρίσκεται, αυτή την περίοδο και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ιδρυτής της startup Tapely που λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναστείλει τη λειτουργία της.

Αναστολή λειτουργίας για το Tapely!

Όπως μας ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος, βρίσκεται στην βρετανική πρωτεύουσα επιδιώκοντας μια νέα αρχή πάντα στο πεδίο των startup εταιρειών, αισθανόμενος πιο δυνατός από τα «μαθήματα» που έλαβε από την πορεία της Tapely.

O Aλέξανδρος Νικολαΐδης _
O Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις