Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελληνική Πρωτοβουλία απένειμε βραβεία 250 χιλ. δολαρίων σε Startups που προσφέρουν στην κοινωνία

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) παρουσίασε για πρώτη φορά τα ετήσια Venture Impact Awards (VIA) διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου. 250.000 δολάρια δόθηκαν ως χρηματικά έπαθλα σε νέες επιχειρήσεις που συνδυάζουν την εμπορική επιτυχία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας ανθρώπους στην Ελλάδα. Τα βραβεία δημιουργήθηκαν από το THI με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Helidoni και του Κληροδοτήματος Charles C. Condes.

Η ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η Μαριάννα Σκυλακάκη, αρχισυντάκτης του athiNEA, και ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Μούτσος, περιλάμβανε μηνύματα από εκπροσώπους κάθε νικητή, ενώ, επίσης μεταδόθηκε και μια συνέντευξη-έκπληξη από το διακεκριμένο Έλληνα επιχειρηματία Μάρκο Βερέμη.

Τα VIA στοχεύουν να ενισχύσουν τις πιο ταλαντούχες επιχειρηματικές ομάδες της χώρας που δεσμεύονται να συνεισφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς, από τη βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη, έως την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Jeremy Downward, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες εκ μέρους των κριτών, ανέφερε ότι η διαδικασία εξέτασης των συμμετοχών που υποβλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. «Η επιλογή δέκα νικητών ήταν δύσκολη, και, όπως μπορείτε να μαντέψετε, αποτύχαμε, καθώς υπάρχουν 14 νικητές».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του THI, Peter Poulos ευχαρίστησε τους δωρητές και τους κριτές, καθώς «και όλους όσους αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία του εγχειρήματος».

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων του THI, περιέγραψε τα κριτήρια των βραβείων που μοιράστηκαν στους 14 νικητές καθώς και τα τρία επίπεδα της διαβάθμισής τους.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν με 30.000 δολάρια

Ο Λευτέρης Αραπάκης

– Η Wise Greece, που, όπως περιέγραψε η ιδρυτής Μελίνα Ταπραντζή, υποστηρίζει 100 μικρούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ενώ βοηθά ταυτόχρονα ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με προϊόντα που δωρίζονται από τους αγρότες σε κοινωνικές κουζίνες.

– Η Εναλεία, η οποία, σύμφωνα με το Συνιδρυτή και Διαχειριστή Λευτέρη Αραπάκη, καθαρίζει τη Μεσόγειο μέσω ενός δικτύου 700 ψαράδων που συλλέγουν ανακυκλώσιμα πλαστικά, τα οποία μετατρέπονται σε νέα προϊόντα.

– Tο Proud Farm,  μια ομάδα νεαρών, κυρίως, αγροτών που, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, Νικόλαος Κολτσίδας, παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα και την κοινωνία.

Βραβεία 20.000 δολαρίων έλαβαν

– Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki, που εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή Στέφανο Καμπέρη.
– H 3S School Synergy Snacks που παράγει ποιοτικά σνακ, δημιουργώντας ευκαιρίες εργασίας για άτομα με αναπηρίες, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Έφη Χρυσού.
– Το Impact Hub που εκπροσωπήθηκε από την Community Manager Έλενα Λάμπρου.
– H  Solmeyea, μια υβριδική εταιρεία που συνδυάζει την αγροτεχνολογία με τη βιοτεχνολογία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Βασίλη Στενό και, τέλος, τη PHEE, που εκπροσωπήθηκε από τον Ιδρυτή, Σταύρο Τσομπανίδη.

Βραβεία 10.000 δολαρίων έλαβαν

– H  Stevia Hellas  που εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Σταμάτη, την AFI, η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων, όπως ανέφερε ο Μιχαήλ Αντώνογλου.
– H Apiceuticals, που εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Ρουμελιώτη, τη Recytrust που εκπροσωπήθηκε από το Γιώργο Στέγγο.
– H  Incommon, που εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Αγγελίδου.
– Η Elektronio Wheels, εκπροσωπούμενη από την Άννα Χλιούρα.

Η Harriette Condes-Zervakis, αφού συνεχάρη τους νικητές των βραβείων και το THI, ανέφερε πως ο θείος της, Charles C. Condes, «θα ήταν υπερήφανος για τη νέα, δυναμική γενιά Ελλήνων και Ελληνίδων, που δίνουν νέα πνοή στην ελληνική οικονομία» ενώ ο γιος της, Pete Zervakis, πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι νικητές των βραβείων VIA για τον θείο μου είναι πως σε όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε δίψα για μάθηση» και τους παρότρυνε να μοιραστούν αυτή τη δίψα καθώς προχωρούν στο μέλλον.

Ο Dimitri Georgakopoulos, συνιδρυτής του Ιδρύματος Helidoni δήλωσε ότι η υποστήριξη που προσφέρει το Ίδρυμα στα VIA πηγάζει από την αποστολή του: «να προσφέρει στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αναστροφή του brain drain…που έχουν πλήρη επίγνωση του αντικτύπου τους στις κοινότητες που λειτουργούν… που επιτυγχάνουν δημιουργώντας, παράλληλα, θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».

Ο George P. Stamas, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση «αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η πανδημία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο έργο του THI ούτε να περιορίσει το Ελληνικό πνεύμα». Σημείωσε ότι το πρόγραμμα βραβεύσεων VIA, το οποίο χαρακτήρισε ως πνευματικό τέκνο των Dimitri Georgakopoulos και Pete Zervakis, αποτελεί «μια λογική επέκταση, στη βάση των αξιών με τις οποίες δημιουργήθηκε το THI: Σε πολύ δύσκολους καιρούς, προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια στους ανθρώπους για να αναπτυχθούν αλλά τους εκπαιδεύουμε και στο πως να τα αποκτούν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις