Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SUP Free Hackathon: Στην κορυφή ένα καινοτόμο loyalty app για επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια!

"Άτυπα" στη δεύτερη θέση ένα ρομπότ περισυλλογής απορριμμάτων ειδικά σχεδιασμένο για εξωτερικούς χώρους

Με την ανάδειξη όχι ενός, αλλά δύο νικητών, ολοκληρώθηκε το SUP Free Hackathon, ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Ο διαγωνισμός ο οποίος «έτρεξε» τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», από τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, έριξε αυλαία κατά τη διάρκεια ενός μοναδικού τριημέρου στο Sani Resort στη Χαλκιδική, καταφέρνοντας να ενώσει σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, αξίζει να δούμε τι προηγήθηκε.

Ο μαραθώνιος καινοτομίας SUP Free Hackathon ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 34 ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα που σε 48 ώρες ανέπτυξαν τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τις παρουσίασαν στην επιτροπή αξιολόγησης.

Από τις συνολικά 34 ομάδες που παρουσίασαν, 5 απέσπασαν χρηματικά βραβεία, δωροεπιταγές από τη Lidl Ελλάς και AWS Cloud Services Credits, ενώ εξασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι ομάδες (Feel The Cup, MS, ECOCup, Analog Programmers και Resolution) είχαν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή, έχοντας στο πλευρό τους μέντορες που όπως θα δούμε παρακάτω έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Έφτασαν έτσι στο μεγάλο τελικό, όπου και οι 5 παρουσίασαν τις λύσεις τους αποσπώντας χειροκροτήματα και διθυραμβικά σχόλια από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Νικήτρια η ECOCup…

Η ECOCup κατάφερε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους λόγω της «ωριμότητας» της λύσης της, που της εξασφάλισε και την πρώτη θέση.

Η ομάδα, παρουσίασε ένα mobile app που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty που επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

Η εφαρμογή της ECOCup ουσιαστικά προσφέρει εκπτώσεις και δώρα στον καταναλωτή που έχει το δικό του ποτήρι – μειώνοντας έτσι τη χρήση του πλαστικού – και ταυτόχρονα βοηθά τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αυτή την αλλαγή, η οποία μάλιστα σύντομα θα είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Η ομάδα «υπόσχεται» σε κάθε επιχείρηση ένα σταθερό κοινό, και διάφορα εργαλεία analytics που όχι μόνο θα ενισχύσουν το πράσινο αποτύπωμά της αλλά θα της εξοικονομήσουν και χρήματα. Ταυτόχρονα, φέρνει πιο κοντά τους πολίτες σε μια «πράσινη» συνήθεια που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

Η ομάδα της ECOCup αποτελείται από τους φοιτητές Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη, οι οποίοι με τη νίκη τους εξασφάλισαν ένα πλάνο προώθησης και επικοινωνίας της λύσης τους, συνολικής αξίας 40.000 ευρώ.

Μιλώντας στο Startupper.gr, μετά τον τελικό, ο Θανάσης και η Κατερίνα δήλωσαν ότι θέλουν να εστιάσουν στο να δώσουν κίνητρα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και στάθηκαν ιδιαίτερα στη βοήθεια που έλαβαν από τους μέντορες, οι οποίοι όπως είπαν τους βοήθησαν να γίνουν “καλύτεροι και ωριμότεροι”. 

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους μέντορες του προγράμματος ήταν οι Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director, Crowdpolicy, Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Head of Digital Innovation, Alpha Bank, η Μάγκυ Αθανασιάδη Innovation & Technology Senior Advisor Industry, Growth, Infrastructure & Regional Policy, ΣΕΒ και ο Δημήτρης Πανόπουλος Labour Market Data Analyst , Ministry of Labour and Social Affairs DG CONNECT National Expert REBRAIN GREECE Technical Coordinator.

… και ένας «17χρονος μοναχικός ήρωας»

Την προσοχή των κριτών και του κοινού κέρδισε, ωστόσο, πέρα από την ECOCup και ο 17χρονος Αλέξανδρος Πέτκος, ο οποίος παρουσίασε τη λύση του μόλις μια μέρα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων! Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Αλέξανδρος χαρακτηρίστηκε πολλές φορές ως «μοναχικός ήρωας» καθώς η ομάδα του (MS) ήταν η μόνη που αποτελείτο από ένα άτομο και μάλιστα τόσο μικρής ηλικίας, ενώ η ιδέα του ήταν αρκετά πρωτοποριακή.

Στο πλαίσιο του hackathon, ο Αλέξανδρος δημιούργησε ένα ρομπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει απορρίμματα από οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, αναγνωρίζοντας μάλιστα το υλικό του κάθε απορρίμματος μέσω τεχνητής νοημοσύνης και κατηγοριοποιώντας το ανάλογα.

Στην παρουσίασή του, ο 17χρονος εξομολογήθηκε ότι τις γνώσεις για τη δημιουργία του ρομπότ τις έλαβε από το… YouTube ενώ εκτίμησε πώς χρειάζεται τρεις μήνες και περίπου 15.000 ευρώ για να μπορέσει να δημιουργήσει την κατασκευή του στις πραγματικές της διαστάσεις.

Την προσπάθεια αυτή δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν – παρόλο που δεν προβλεπόταν – οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Αλέξανδρο στην κατασκευή του ρομπότ και την πιλοτική χρήση του για τον καθαρισμό ακτών στην περιοχή της Σάνης.

Οι υπόλοιπες ομάδες

Οι τρεις ομάδες που έφτασαν στον τελικό και παρουσίασαν τις λύσεις τους είναι οι:

Feel The Cup

Άλεξ Νίκας, Μύριαμ Πλανάκη, Μαρίνα Βλάρα, Παντελής Κρινάκης, Άσπα Βοζικιάν

Μία πλατφόρμα που προωθεί κυκλικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια σε δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων καφέ, σε συνδυασμό με πρόγραμμα επιβράβευσης.

Analog Programmers

Γιώργος Βαβάμης, Κώστας Κασσελούρης, Παύλος Μπούσουλας, Ιωάννης Μπέκιος

Διαχωρισμός και ανακύκλωση πλαστικών μίας χρήσης με στόχο τη δημιουργία πρώτης ύλης για custom design προϊόντα μέσω 3D printing.

Resolution

Αντώνης Ζακυνθινός, Γιάννης Παναγόπουλος, Λάζαρος Σαραφίδης, Ραφαήλ Δάσκος, Στέφανος Τσότρας, Χρήστος Λουκόπουλος

Εφαρμογή loyalty με rewarding gamification για να ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα αντί των πλαστικών μίας χρήσης.

Aξίζει να αναφερθεί, ότι την Επιτροπή Αξιολόγησης στελέχωσαν οι; Αγγελική Κοσμοπούλου
Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Δημήτρης Παπαστεργίου
Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, Κέλλυ Δοβλέτογλου, Corporate Responsibility Consultant, Lidl Eλλάς, Μαρίνος Ξυναριανός, Chief Digital Officer – FintelioX Director at Crowdpolicy, General Secretary of Hellenic Blockchain Hub, Πέγκυ Ξηροταγάρου
Program Coordinator, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δημήτρης Κουλέτσης
Head of Operations at The People’s Trust, Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ, Βασίλειος Βεσκούκης, Αν.Καθ. Τεχνολογίας Λογισμικού και Γεωπληροφορικής ΕΜΠ, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Professor of Digital Governance Head, Digital Governance Research Center Director, Aegean University Innovation and Entrepreneurship Unit, Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder & CTO/CIO at Crowdpolicy – Chairman of Hellenic Blockchain Hub, Βέρα Αλεξανδροπούλου Thalassa Foundation, Vice President | VA law firm, Founder, Εύη Λαζού Πρόεδρος, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Την εκδήλωση, τίμησαν, τέλος, με την παρουσία τους ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης. Οι τελευταίοι, συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μαζί με τις διαγωνιζόμενες ομάδες και λοιπούς παρευρισκόμενους, σε περιβαλλοντικές δράσεις όπως τον καθαρισμό της παραλίας της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις