Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δύο ελληνικές καινοτόμες ΜΜΕ επιχορηγούνται από το SME Instrument της ΕΕ

Στα πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού “Μέσου για τις ΜΜΕ” (SME Instrument) που εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” της ΕΕ, δύο ελληνικές ΜΜΕ θα λάβουν σχετική επιχορήγηση (στήριξη Σταδίου Ι). Πρόκειται για τις εταιρείες Planetek Hellas (PKH) και HELBIO με έδρα την Αθήνα και το Ρίο αντίστοιχα.

Η πρώτη δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και συγκεκριμένα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την ανάπτυξη υποδομής και λογισμικού χωρικών δεδομένων, για δορυφορικές εφαρμογές του διαστημικού και του επίγειου τομέα.

Η δεύτερη δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001 ως “spin-off” του Πανεπιστημίου Πατρών για την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας επεξεργασίας καυσίμων που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο. Η Helbio αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά συστήματα παραγωγής υδρογόνου, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, είτε για βιομηχανική χρήση είτε ενσωματωμένα σε κυψέλες καυσίμου για την συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ισχύος.

Το Στάδιο Ι (επικύρωση της ιδέας) περιλαμβάνει επιχορήγηση 50.000 ευρώ ανά ιδέα για την χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας.

Συνολικά, πάνω από 275 καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα λάβουν το σύνολο των 117 εκατομμυρίων ευρώ ως επιχορήγηση από το Μέσο αυτό. Η στήριξη που προσφέρεται αφορά σε άλλα δύο στάδια:
– Στάδιο ΙΙ (ανάπτυξη και επίδειξη/παρουσίαση): χορήγηση ενός ποσού που κυμαίνεται από 500.000 μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση της ιδέας.
– Στάδιο ΙΙΙ (είσοδος στην αγορά): περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ για επιτυχή είσοδο της ΜΜΕ στην αγορά (χωρίς επιχορήγηση).

Το Μέσο για τις ΜΜΕ αποσκοπεί στην χρηματοδότηση των πιο καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων. Τρία δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο Μέσο για τις ΜΜΕ με χρονικό ορίζοντα επτά ετών για την παροχή επιχορηγήσεων σε ΜΜΕ με σκοπό την διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας της επιχειρηματικής καινοτομίας (Στάδιο Ι) και σχεδίων ανάπτυξης (Στάδιο ΙΙ). Επενδυτικά ώριμες ιδέες μπορούν, επίσης, να λάβουν συμβουλές και άλλες υπηρεσίες στήριξης (Στάδιο ΙΙΙ). Μόνο οι καλύτερες ιδέες μπορούν να λάβουν επιχορήγηση. Τα επιλέξιμα θέματα καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας του Ορίζοντα 2020 για την «Καινοτομία στις ΜΜΕ». Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν ΜΜΕ από τα κράτη μέλη της ΕΕ ή από χώρες που συνδέονται με το “Ορίζοντας 2020”. Το 2014 και 2015 περισσότερα από 1.300 σχέδια θα λάβουν στήριξη από το Μέσο για τις ΜΜΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις