Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H βρετανική JD Sports εξαγοράζει την Cosmos Sports

Η Cosmos Sport Α.Ε., ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από 1 κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο κάτω από 4 omnichannel retail brands.

Η JD Sports Fashion Plc εξαγόρασε την Cosmos Sports της οικογένειας Τσικνάκη χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ύψος της εξαγοράς. Συγκεκριμένα η JD απέκτησε το 30% της συμμετοχής της EOS Capital Partners στην Cosmos Sports και θα φτάσει το 80% με την οικογένεια Τσικνάκη να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 20%.

Η Cosmos Sport Α.Ε., ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Επίκεντρο της δραστηριότητας της είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών.

H JD Fashion είναι μια παγκόσμια εταιρεία λιανικής ειδών σπορ και athleizure με πωλήσεις 6 δισ. λίρες το 2020, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι μέλος του δείκτη FTSE 100. Ανήκει στον επίσης στον βρετανικό όμιλο Pentland ο οποίος έχει επίσης τα Brands Speedo, Ellesse, Mitre μεταξύ άλλων.

Η EOS επένδυσε στην Cosmos το Δεκέμβριο του 2019, όταν η Εταιρία διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε €47,5 εκ. εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop. Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Εταιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.
Τα τελευταία δύο έτη, η Εταιρία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

Ο CEO της εταιρείας Μ. Τσικνακης δήλωσε: “Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο”

Ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD Sports Fashion Plc, δήλωσε:
“Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί”.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε: Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport,στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της Εταιρίας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εταιρίας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας.
Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports .
Είμαι πεπεισμένος ότι η Cosmos Sport θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Τσικνάκη και την τεράστια εμπειρία της JD Sports, του νέου κύριου μετόχου της.  Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία την οικογένεια Τσικνάκη και
την JD Sports.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις