Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας επιστρέφει με θέμα τη βιώσιμη μόδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη του European Social Innovation Competition 2020, στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν 150.000 ευρώ σε τρεις καινοτόμες ιδέες γύρω από τη βιώσιμη μόδα.

Ο φετινός διαγωνισμός, με τίτλο «Reimagine Fashion: Changing behaviours for sustainable fashion», αναζητά projects αρχικού σταδίου, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η μόδα παράγεται, αγοράζεται, χρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται και ταυτόχρονα μπορούν να ενθαρρύνουν μια αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε συμμετέχοντες από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις χώρες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Horizon 2020. Οι αιτήσεις λήγουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Μετά το πέρας της προθεσμίας, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις ιδέες και θα αναδείξει τρεις νικήτριες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο και θα λάβουν 50.000 ευρώ η καθεμία.

«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των καταναλωτικών συνηθειών τους. Δεδομένης της θέσης της Ευρώπης στην «πρώτη γραμμή» της παγκόσμιας μόδας, ο φετινός ανταγωνισμός κοινωνικής καινοτομίας αναζητά καινοτομίες που αλλάζουν τους τρόπους παραγωγής και χρήσης της μόδας και ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα σε όλη τη βιομηχανία της μόδας», δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό ο Slawomir Tokarski, Director of Innovation and Advanced Manufacturing, της Γενικής Διεύθυνσης GROW, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναφερθεί οι πολίτες της ΕΕ αγοράζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 12 κιλά ρούχων ετησίως, η παραγωγή των οποίων είναι «υπεύθυνη» για 195 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Τα είδη ένδυσης αντιστοιχούν στο 2% – 10% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συνολικής κατανάλωσης στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, πάνω από το 30% των ρούχων στις ντουλάπες των Ευρωπαίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μόλις απορριφθούν, πάνω από το ήμισυ των ενδυμάτων δεν ανακυκλώνονται, αλλά καταλήγουν σε μικτά οικιακά απόβλητα και στη συνέχεια αποστέλλονται σε αποτεφρωτήρες ή χώρους υγειονομικής ταφής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, πατήστε εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις