Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς η ανοικτή καινοτομία της Lockheed Martin “δημιούργησε” το F-35

Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα μπει στο κλειστό κλαμπ χωρών που θα έχει στη κατοχή της ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στον κόσμο, το F-35. H Lockheed Martin συνεργάστηκε με δεκάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες για την εξέλιξή του.

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 είναι προϊόν του προγράμματος Joint Strike Fighter (JSF), το οποίο ήταν η συγχώνευση διαφόρων προγραμμάτων μαχητικών αεροσκαφών από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η Lockheed Martin είναι ο κύριος ανάδοχος του F-35, με κύριους εταίρους τη Northrop Grumman και την BAE Systems. Το αεροσκάφος έχει τρεις κύριες παραλλαγές: το συμβατικό F-35A, το F-35B βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης και την έκδοση για αεροπλανοφόρα F-35C.

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Ηλεκτρο-Οπτικού Κατανεμημένου Διαφράγματος (DAS), το οποίο παρέχει στους πιλότους επίγνωση της κάθε κατάστασης σε μια τρισδιάστατη σφαίρα. Η ολοκλήρωση των αισθητήρων του F-35 συνδέει συστήματα, παρέχοντας δυνατότητες πολλαπλών ρόλων και απαράμιλλη ανταλλαγή δεδομένων, παρέχοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών για την επιτάχυνση κρίσιμων αποφάσεων και τη νίκη στη μάχη, αναφέρει η Lockheed Martin στο site της. Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 ξεχωρίζει επίσης για το Ηλεκτρο-Οπτικό Σύστημα Στόχευσης (EOTS), το οποίο είναι ένα προσιτό, υψηλής απόδοσης, ελαφρύ και πολυλειτουργικό σύστημα που παρέχει ακρίβεια στόχευσης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος του μαχητικού αεροσκάφους F-35, συνεργάζεται με μια πληθώρα καινοτόμων οργανισμών, σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, και προωθεί την εξέλιξη των κρίσιμων τεχνολογιών του αεροσκάφους συνεργαζόμενη με νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια.

LM Envolve

Η Lockheed Martin έχει δημιουργήσει έναν εσωτερικό πυρήνα που ονομάζεται LM Evolve για να αναπτύξει συνεργασίες με μεσαίου μεγέθους αμυντικές, εμπορικές και διαστημικές εταιρείες. Το LM Evolve προορίζεται να συμπληρώσει τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Lockheed, ο οποίος επενδύει κυρίως σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Η LM Evolve δίνει στη Lockheed «το πλαίσιο, τη δομή και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό το επίπεδο επένδυσης», έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lockheed, Jim Taiclet.
Από αυτή τη κοινοπραξία καινοτομίας η Lockheed Martin και μια ομάδα βιομηχανικών, κυβερνητικών και ακαδημαϊκών εταίρων ανέπτυξαν μια τεχνολογία που επιτρέπει στα αεροσκάφη να λειτουργούν υπό αυτόνομες – μη επανδρωμένες συνθήκες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ως στόχο να βελτιώσει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των σημερινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και να προσφέρει στους πιλότους συμπληρωματικά βοηθήματα λήψης αποφάσεων σε παλαιού τύπου επανδρωμένες πλατφόρμες.

LM Ventures

Η Lockheed Martin Ventures είναι ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Lockheed Martin με έδρα τη Silicon Valley. Η εταιρεία έχει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, παρέχοντας πρόσβαση σε «μηχανική» παγκόσμιας κλάσης, τεχνολογίες αιχμής και έρευνα, καθώς και πρόσβαση στις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις και την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας.
Η Lockheed Martin Ventures επικεντρώνεται στην επένδυση σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες στην τεχνητή νοημοσύνη, στην αυτονομία και τη ρομποτική, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στα υλικά και τις κατασκευές, τα ηλεκτρονικά επόμενης γενιάς, στην πρόωση, στις κβαντικές τεχνολογίες, στις τεχνολογίες αισθητήρων, στις τεχνολογίες επικοινωνιών, στις διαστημικές τεχνολογίες αλλά και στη συνθετική βιολογία.

Μερικές Startups που έχει επενδύσει το VC είναι οι:

Electra.aero: Μια νεοφυής επιχείρηση που αναπτύσσει τεχνολογία eSTOL (ηλεκτρική σύντομη απογείωση και προσγείωση) για μελλοντικά αεροσκάφη.
Red 6: Μια δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης πτήσης επαυξημένης πραγματικότητας και αερομαχιών για χρήση προσομοιωτή επόμενης γενιάς.
X-Bow Systems: Μια startup που έχει λάβει επενδύσεις από τις Lockheed Martin Ventures, Crosslink Capital και Razor’s Edge Ventures για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου πυραύλου.
Satellite Vu: Μια εταιρεία που έχει λάβει επενδύσεις από τη Lockheed Martin για να φέρει την παγκόσμια πρώτη τεχνολογία κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ.
DeepSig: Μια τεχνολογική startup που έχει λάβει χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία των σημάτων ραδιοσυχνοτήτων ειδικά στο 5G.

L3Harris: Ανοικτή καινοτομία στον κύβο και ο ρόλος της κυβέρνησης

Η L3Harris Technologies είναι μεγάλη τεχνολογική εταιρεία στον χώρο της αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε μεγάλους πελάτες. Στην Lockheed Martin προμηθεύει τον πανίσχυρο ενσωματωμένο υπολογιστή του F-35 και έχει στο δυναμικό της πάνω από 20.000 επιστήμονες και μηχανικούς.
Και η L3Harris με τη σειρά της συνεργάζεται με τρίτους και ειδικά με μικρές επιχειρήσεις, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε ο χώρος της αμυντικής τεχνολογίας είναι μια δαπανηρή και ενδεχομένως μια «επικίνδυνη» διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις.
Για αυτό το λόγο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και ειδικά το Υπουργείο Άμυνας, έχουν αναπτύξει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτό το σκοπό.
Τα προγράμματα Έρευνας Καινοτομίας Μικρών Επιχειρήσεων (SBIR) και Μεταφοράς Τεχνολογίας Μικρών Επιχειρήσεων (STTR) επιτρέπουν στο Υπουργείο Άμυνας να επενδύσει σε μικρές επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα σε συνεργασία με εταιρείες όπως η L3Harris.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις