Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κατοχύρωση εμπορικών σημάτων: Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το τελευταίο διάστημα διακινούνται παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες προτρέπουν τους δικαιούχους Εμπορικών Σημάτων στη μη ανανέωση της προστασίας των τίτλων τους στην Ελλάδα αλλά αντ’ αυτού, τους παροτρύνουν στην υποβολή εκ νέου αίτησης για να λάβουν Ευρωπαϊκό Σήμα.

Η πιο πάνω πρακτική, πέραν ότι συνιστά νομική συμβουλή από μη δικηγόρους εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:

• Με τον τρόπο αυτό τίθενται σε άμεσο κίνδυνο τα αποκλειστικά τους δικαιώματα που πηγάζουν από την εθνική τους κατάθεση, διακινδυνεύοντας να χαθεί η αρχική προτεραιότητα του Σήματός τους.

• Μια νέα κατάθεση για Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα υπόκειται σε νέα εξέταση των απόλυτων λόγων απαραδέκτου, για 27 χώρες, με ενδεχόμενο την ολική απόρριψη της αίτησης εφόσον απορριφθεί ακόμα και σε ένα κράτος – μέλος.

• Η νέα κατάθεση είναι ευάλωτη σε άσκηση ανακοπής, εντός τριμήνου από την κατάθεσή της, από οποιοδήποτε δικαιούχο προγενέστερου σήματος, σε ολόκληρη την Ε.Ε, ο οποίος θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του, καθώς επίσης και σε αίτηση ακύρωσης, οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

• Το κόστος ανανέωσης και διατήρησης ενός σήματος της Ε.Ε είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου εθνικού, συνεπώς η κατάθεση σήματος της Ε.Ε θα πρέπει να προτιμάται μόνο στην περίπτωση που ο καταθέτης επιθυμεί την προστασία του Σήματός του σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον ο καταθέτης του Εμπορικού Σήματος προτίθεται να δραστηριοποιηθεί εμπορικά εντός Ελλάδος, δεν έχει κανένα απολύτως όφελος από τη διατήρηση Ευρωπαϊκού Σήματος.

Συνοψίζοντας, οι δικαιούχοι εμπορικών σημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν παραπληροφόρηση (ή παραπειστικές πληροφορίες) αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την επιλογή της στρατηγικής προστασίας του Σήματός τους έτσι ώστε αυτή να ταιριάζει καλύτερα στα επιχειρηματικά τους σχέδια και να μη θέτει τα συμφέροντά τους σε κίνδυνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις