Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Melapus: Η digital πλατφόρμα της ψυχικής υγείας

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου βρέθηκε ο Νίκος Γκούβας, ψυχίατρος, συνιδρυτής της εταιρείας Melapus, Πρόεδρος καινοτόμων τεχνολογιών και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Για την Melapus, ο ίδιος είπε: «Η Melapus είναι μια εταιρεία που ξεκινήσαμε με πολύ μεράκι με τον Νίκο Νικολάου, γιατί νιώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει πιο εύκολα σε μας. Το όνομα Melapus προέρχεται από τον αρχαίο Μελάμποδα, ο οποίος ήταν ο πρώτος, επί της ουσίας, ψυχίατρος».

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η ψυχική υγεία με την τεχνολογία ο κ.Γκούβας είπε: «Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πάει κάποιος στο γιατρό και ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να πάνε. Λόγω του στίγματος, δεν μπορούν να καταλάβουν τη βιολογική βάση των ασθενειών της ψυχικής υγείας και πάνω σε αυτό αδυνατούν να κλείσουν ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο. Αυτό που κάναμε είναι να φτιάξουμε μια πλατφόρμα η οποία είναι πολύ εύκολη στη χρήση, ειδικά σχεδιασμένη για ανθρώπους που δε γνωρίζουν υπολογιστές. Βρήκαμε πολύ καλούς γιατρούς και ψυχολόγους και δημιουργήσαμε αυτή την πλατφόρμα για να μπορεί να το δει ο κόσμος είτε από κοντά είτε διαδικτυακά, μέσω τηλεϊατρικής».

Ο κ.Διονάτος υπογράμμισε ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας, κυρίως στην Ελλάδα, έχει κατά κάποιο τρόπο στιγματοποιηθεί και δε μιλάμε πολύ εύκολα για αυτό. Μέσω της Melapus, υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσεις σε έναν ειδικό χωρίς να «δείξεις την ταυτότητά σου» και υπό το πρίσμα της ασφάλειας, καθώς δεν πραγματοποιείται συλλογή δεδομένων. Ο κ.Γκούβας ανέφερε ως παράδειγμα διαρροής, την περίπτωση μιας σουηδικής εταιρείας η οποία έπεσε θύμα hacking, με αποτέλεσμα όλα τα δεδομένα των χρηστών να βρεθούν διαθέσιμα προς πώληση στο dark web.

Αυτό που είναι επίσης αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι οι γεωγραφίες διαγράφονται καθώς δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος μένει σε ένα απομακρυσμένο νησί ή σε ένα απομακρυσμένο μέρος. Έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με ειδικό που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Η Melapus ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και σύμφωνα  με τον κ.Γκούβα: «Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πάνω από 40.000 συνεδρίες και χρησιμοποιείται και ως white label solution από πολύ μεγάλους φορείς, όπως ο Ελληνικός Στρατός, η Generally και τα νοσοκομεία. Το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, έχει φτιάξει το πρώτο τμήμα τηλεψυχιατρικής στο ελληνικό δημόσιο και ο ελληνικός στρατός καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα σε θέματα ψυχιατρικής μέσω της δικής μας πλατφόρμας».

Μιλώντας με νούμερα, ο κ.Γκούβας υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το 20% των Ελλήνων (δηλαδή περίπου 2.000.000), έχουν ανάγκη από ψυχίατρο άμεσα. Ειδικά η πανδημία έπαιξε έναν πολύ μεγάλο ρόλο στο να «φουντώσουν» τα θέματα της κατάθλιψης και του άγχους. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο blog της Melapus, μπορεί να διαβάσει κανείς για θέματα ψυχικής υγείας και όπως σημείωσε ο κ.Γκούβας: «Τελευταια έχουμε βάλει και τεχνητή νοημοσύνη, μέσω της οποία πάμε να αλλάξουμε λίγο τα πράγματα στον τρόπο που γίνεται η ίδια η πράξη της ψυχικής υγείας γιατί είμαστε μια ειδικότητα που έχει ανάγκη από extra εργαλεία στη λειτουργία της και την καθημερινότητα της».

Επιπλέον, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση της ο κ.Γκούβας εξηγεί: «Είχα την τύχη να γνωριστώ με τη Μαρία Κολτσίδα, νευροεπιστήμονα που έχει μια εταιρεία στην Αμερική και μαζί ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό το εγχείρημα που βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να βελτιστοποιήσουμε τον τρόπο που διοχετεύονται τα περιστατικά ψυχικής υγείας έτσι ώστε να δίνεται λύση πιο άμεσα και πιο οικονομικά. Το επόμενο στάδιο είναι ότι με το να μαζεύουμε πάρα πολλούς biomarkers, γίνεται ακριβής καταγραφή των στοιχείων που βοηθούν τη διάγνωση και επομένως τη θεραπεία. Ένα παράδειγμα είναι η καταγραφή του τόνου της φωνής».

Επιπλέον, ο κ.Γκούβας επίσης σημείωσε: «Η Melapus είναι ένα εγχείρημα που είχα στο μυαλό μου για τουλάχιστον 2 με 2,5 χρόνια μέχρι να πάρω την απόφαση να το κάνω. Από ένα σημείο και μετά έχουμε μια εταιρεία με μετόχους και ανθρώπους. Επομένως όλες οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται σε συνάρτηση με αυτούς τους ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε βοηθούν  για να υλοποιήσεις το όνειρό σου. Το ζητούμενο για μένα είναι αυτή η εταιρεία να μεγαλώνει και να δημιουργεί. Άλλωστε, νομίζω ότι είμαστε πολύ στην αρχή της χρήσης της τεχνολογίας στο χώρο της υγείας, ωστόσο το να δω το τοπίο να αλλάζει θα με ευχαριστήσει πάρα πολύ».

Κλείνοντας, ο κ.Γκούβας ανέφερε ότι σύμφωνα με μια μελέτη, πρωταρχικός αποτρεπτικός παράγοντας στη χορήγηση ενός φαρμάκου από έναν γιατρό είναι η ηλικία. Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα ένας γιατρός είναι 50+1, μειώνεται κατά 80% η πιθανότητα να δοκιμάσει ένα καινούργιο φάρμακο. Ωστόσο  σημείωσε ότι  πλέον οι γιατροί και τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινάνε και βάζουν την τεχνολογία στη ζωή τους, γεγονός πολύ θετικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ.Γκούβα εδώ:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις