Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ιωάννινα Tech Hub: Η άποψη των βασικών stakeholders των Ιωαννίνων – Part 2

Με αφορμή το αφιέρωμά μας στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας των Ιωαννίνων μιλήσαμε με μεγάλες εταιρείες, φορείς και τοπικές κοινότητες για την πορεία των επενδύσεών τους στην περιοχή αλλά και για τις προοπτικές των Ιωαννίνων ως Tech Hub.

Τα Ιωάννινα εξελίσσονται και αναδεικνύονται σε ένα τεχνολογικό hub με διεθνείς προδιαγραφές, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα hubs της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελούν πρότυπο και βάζουν τη χώρα στο χάρτη και στο επίκεντρο των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων.

Με αφορμή το αφιέρωμά μας στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας των Ιωαννίνων μιλήσαμε με μεγάλες εταιρείες, φορείς και τοπικές κοινότητες για την πορεία των επενδύσεών τους στην περιοχή αλλά και για τις προοπτικές των Ιωαννίνων ως Tech Hub.

Personal & Informatik AG

Η P&I AG (Personal & Informatik AG) είναι μια πολυεθνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με έδρα στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Η εταιρεία μετρά περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας στην αγορά και διαθέτει εγκαταστάσεις και παρουσία σε 18 κράτη προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πάνω από 15.000 πελάτες. Η P&I αναπτύσσει και προσφέρει μια καινοτόμα, μοναδική και επαναστατική πλατφόρμα λογισμικού που υποστηρίζει και βελτιώνει όλες τις διαδικασίες της σύγχρονης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, παρέχει πλήρη υποστήριξη καθώς και συμβουλευτική στους πελάτες της σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.

Η P&I έχει διεθνή παρουσία και συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Ο CEO της εταιρείας, Βασίλης Τριάδης, είναι από το 2004 επικεφαλής της διοίκησης και της καθοδήγησης της εταιρείας προς την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Με το Innovation Centre της στα Ιωάννινα το οποίο ξεκίνησε το 2017, η P&I έχει μια σημαντική παρουσία στην κοινότητα, προσφέροντας τα τελευταία χρόνια εργασία, με εξαιρετικά υψηλές παροχές, σε περισσότερους από 165 νεαρούς επιστήμονες υψηλής κατάρτισης. Μάλιστα, για πολλούς είναι ο πρώτος εργοδότης. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν σπουδάσει στα κοντινά Πανεπιστήμια.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα Ιωάννινα από την P&I για το κέντρο καινοτομίας της είναι το μορφωτικό επίπεδο του προσωπικού. Τα Ιωάννινα διαθέτουν ένα τοπικό οικοσύστημα που ευνοεί την καινοτομία, καθώς και ένα υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών φορέων και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Πριν λίγους μήνες η εταιρεία αγόρασε και ανακαινίζει ένα κτίριο έκτασης 4.000 τ.μ για την δημιουργία των νέων ιδιόκτητων της γραφείων. Μια επένδυση που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Στόχος της P&I είναι να φτάσει σύντομα τους 200 εργαζόμενους και αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

TeamViewer

Η TeamViewer είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας που παρέχει μια πλατφόρμα συνδεσιμότητας για απομακρυσμένη πρόσβαση, έλεγχο, διαχείριση, παρακολούθηση και επισκευή συσκευών κάθε είδους – από φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα έως βιομηχανικές μηχανές και ρομπότ. Αν και το TeamViewer είναι δωρεάν για ιδιωτική χρήση, έχει περισσότερους από 630.000 συνδρομητές και δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες όλων των μεγεθών και όλων των βιομηχανιών να ψηφιοποιήσουν τις κρίσιμες για τις επιχειρήσεις διαδικασίες τους μέσω απρόσκοπτης συνδεσιμότητας.

Από την ίδρυση της εταιρείας το 2005, το λογισμικό της TeamViewer έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Goppingen της Γερμανίας και απασχολεί περισσότερα από 1.500 άτομα παγκοσμίως.

Στην αναζήτησή μας για κατάλληλες τοποθεσίες για τον κόμβο ανάπτυξής μας, εξετάσαμε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη καθώς γνωρίζαμε ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση. Όχι μόνο εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και νεοφυείς και μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες αναζητούν προγραμματιστές λογισμικού αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό, σκόπιμα εξετάσαμε περιοχές που δεν είναι ακόμη «επιχειρηματικοί κόμβοι», αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά νεαρά ταλέντα, για παράδειγμα επειδή υπάρχουν πανεπιστήμια κοντά.

Η TeamViewer επέλεξε τα Ιωάννινα για τον κόμβο Έρευνας και Ανάπτυξης επειδή η περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα φιλοξενεί καλά πανεπιστήμια και έτσι υπάρχουν πολλοί άρτια εκπαιδευμένοι απόφοιτοι πανεπιστημίου στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού.

Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο έχει ξεκάθαρο όραμα για τα Ιωάννινα στηρίζοντας τις εταιρείες τεχνολογίας ώστε να εδραιωθούν. Αυτός ο συνδυασμός ταλέντου και περιφερειακής υποστήριξης το έκανε μια πολύ ελκυστική τοποθεσία για εμάς.

Από το άνοιγμα του κόμβου Ε&Α το 2019, ο αριθμός των μηχανικών λογισμικού της TeamViewer στα Ιωάννινα έχει αυξηθεί σε 52 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 60 έως το τέλος του 2024. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της καινοτομίας σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της TeamViewer. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία επιδιώκει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την τοποθεσία.

Η TeamViewer θέλει να συνεχίσει να προσελκύει πολλά υποσχόμενα ταλέντα και να δημιουργεί επιτυχημένες διαδρομές σταδιοδρομίας για αυτούς εντός της εταιρείας.

Η πορεία του συστήματος καινοτομίας στα Ιωάννινα

Δημήτρης Φωτιάδης – Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Co-Founder: PD Neurotechnology Ltd, UK; Intelligence4Rehab

Στα Ιωάννινα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό για τα δεδομένα πληθυσμού οικοσύστημα εταιρειών και άλλων συναφών δράσεων σε νέες τεχνολογίες. Οι νέες αυτές τεχνολογίες εστιάζονται γύρω από την πληροφορική και ειδικότερα τεχνολογία λογισμικού, αλλά υπάρχουν και δράσεις που αφορούν συστήματα επικοινωνίας, συστήματα ασφάλειας, τεχνολογίες υγείας, τραπεζικά συστήματα, κ.α.

Το οικοσύστημα αυτό άρχισε να δημιουργείται γύρω από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όχι τόσο εξαιτίας της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως λόγω των αποφοίτων του, οι οποίοι παλιότερα προτιμούσαν το δημόσιο για εργασία. Προσπάθειες παλιότερα για εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου δεν απέδωσαν ακόμη και όταν δημιούργησε το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, το οποίο ενώ είχε πρόσβαση στην αγορά, δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει κάτι από το Πανεπιστήμιο. Και σήμερα ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει μονοψήφιο αριθμό spinoffs, αν και μεμονωμένα μέλη του συμμετέχουν σε Startups και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η έλευση κάποιων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής άνοιξε την αγορά και έφερε νέες προοπτικές για τους αποφοίτους, που μπορούν να βρουν δουλειά, και να αλλάξουν επαγγελματική κουλτούρα. Τη διαδρομή αυτή ακολούθησαν και εταιρείες τοπικές που έχοντας δυναμικό και αξιοποιώντας ιδέες αύξησαν και βελτίωσαν αυτό το οικοσύστημα. Οι εταιρείες αυτές παράγουν τα δικά τους προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι λογισμικό, υλικό ή συνδυασμός, παρουσιάζουν έντονη εξωστρέφεια και είναι ανταγωνιστικές.

Τα Ιωάννινα απέκτησαν τη δική τους δυναμική και τη δική τους ζωντανή παρουσία ενώ πιθανόν να υπάρχουν και άλλες ιδέες και οι οποίες να επωάζονται και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Το οικοσύστημα δημιούργησε όνειρα και προσδοκίες, ενώ το δυναμικό όχι μόνο παραμένει στα Ιωάννινα, αλλά πολλαπλασιάζεται και με στελέχη που προέρχονται από άλλες περιοχές. Η δυναμική μεταφέρθηκε στους ανθρώπους και το οικοσύστημα μετατρέπεται σε ανθρωποκεντρικό. Η απόσταση για αυτούς από

τα κέντρα δεν είναι μεγάλη και έχουν ίδιες δυνατότητες.
Το ερώτημα όμως τι εμποδίζει να γίνει το σύστημα πιο δυναμικό.
Δύο λόγοι:

  • ο πρώτος σχετίζεται με την πρόσβαση στις αγορές και τις πωλήσεις –εδώ η απόσταση από τα κέντρα παίζει ρόλο, όπως ρόλο παίζει και η έλλειψη κατάλληλων στελεχών στον τομέα– και ο δεύτερος με την έλλειψη χρηματοδότησης κύρια σε μορφή seed capital.
  • Παράλληλα όμως αρχίζει και εμφανίζεται και έλλειψη στελεχών ακόμη και στον τομέα της πληροφορικής και εδώ το Πανεπιστήμιο καλείται να παίξει τον ρόλο του, συνεισφέροντας όχι ως παραγωγός νέας γνώσης, και εκπαίδευσης.

Γιατί τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε ένα προηγμένο οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας 

Τάσος Κούτλας – Συνιδρυτής του Κόμβου Καινοτομίας και Ψηφιακής Καινοτομίας στα Ιωάννινα (C.Ioannina, C.Ioannina Co-Working, TechFuse event) 

Για κάποιους τα Ιωάννινα είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή, βόλτες στη λίμνη και στο νησάκι. Τα τελευταία χρόνια όμως συντελείται μία αλλαγή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Με το διαθέσιμο ταλέντο στην αγορά εργασίας, την εξωστρεφή δραστηριότητα των γιαννιώτικων εταιρειών τεχνολογίας, την άφιξη διεθνών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τον ερχομό μεγάλων πολυεθνικών, η πόλη εξελίσσεται σιγά σιγά σε ένα κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας που διεκδικεί ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη.

Παραδοσιακά το βασικότερο μέρος της οικονομίας των Ιωαννίνων αναπτύχθηκε στη βιομηχανία τροφίμων και του πρωτογενούς τομέα, με ηγέτιδες εταιρείες, αξιοποιώντας το πλούσιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής: τυροκομία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, ποτοποιία, ιχθυοκαλλιέργεια. Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Εγνατία, Ιονία οδοί) έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης και την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο. Με την εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας δημιουργείται ακόμη ένας συμπληρωματικός οικονομικός πυλώνας, που έχει πολλαπλασιαστική αξία.

Πρώτον, ενισχύει την τοπική κοινωνία προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που είτε θα μετανάστευαν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, είτε θα κατευθύνονταν σε επισφαλείς μορφές εργασίας όπως είναι τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Δεύτερον, προσφέρει δυνατότητες επαναπατρισμού σε ανθρώπους που είχαν φύγει την περίοδο της κρίσης. Έτσι, η τοπική κοινωνία μπολιάζεται με δραστήριους ανθρώπους που φέρνουν ως προίκα
διαφορετικές εμπειρίες, παραστάσεις και προσλαμβάνουσες. Τρίτον, και τελευταίο, η παραγωγή καινοτομίας, αν ενσωματωθεί στη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας, θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και θα εμπλουτίσει το τουριστικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής.

Ωστόσο, σε επίπεδο υποδομών, μπορεί η βελτίωση της οδικής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη και Αθήνα, να έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάπτυξη της πόλης, χρειάζονται όμως να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που υπάρχουν και δρουν ανασταλτικά σε περαιτέρω ανάπτυξη. Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η γρήγορη ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων και ειδικά του δικτύου οπτικής ίνας. Τα Ιωάννινα, μία πόλη με ιστορικό κέντρο, αδυνατεί με τις υπάρχουσες υποδομές να καλύψει τις ανάγκες πολυεθνικών εταιρειών. Αυτές για να καλύψουν το κενό, στρέφονται σε κοστοβόρες λύσεις που τους δημιουργούν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.

Επιπλέον, για να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτηριστικά το οικοσύστημα είναι απαραίτητη η προσθήκη αεροπορικών συνδέσεων με την κεντρική Ευρώπη. Η σύνδεση με τη Γερμανία είναι ένας στόχος που θεωρείται εφικτός για 3 κυρίως λόγους. Πρώτον, γερμανικών συμφερόντων είναι οι διεθνείς πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στα Ιωάννινα. Δεύτερον, το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Ήπειρος: ορεινό φυσιολατρικό τουρισμό είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα. Τέλος, υπάρχει μεγάλη κοινότητα μεταναστών Ηπειρωτών στη Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βρίσκεται στο επίκεντρο. Η διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου των Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για το πώς εξωστρεφείς δραστηριότητες μεγάλης προστιθέμενης αξίας μπορούν να ενταχθούν στην οικονομία μιας πόλης. Το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες πόλεις της Ελλάδας.

E . T E .Π.Η: Η «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων που συνδέει την Ήπειρο με το παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Ε.ΤΕ.Π.Η.) ιδρύθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου. Αποστολή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου είναι να αποτελέσει τον κύριο φορέα στήριξης για την εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, Αλκιβιάδης Παϊπέτης, ο κύριος ρόλος του Ε.ΤΕ.Π.Η. είναι να διαχέει την τεχνογνωσία που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα/ ινστιτούτα, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης στην Ήπειρο.

Το Ε.ΤΕ.Π.Η. διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο με πενταετή θητεία. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και ειδικότερα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Τράπεζα Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, Ελλάδας-Παράρτημα

Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Το Ε.ΤΕ.Π.Η. λειτουργεί ως «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων και για τις τέσσερις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, όπου μικρές αλλά δυναμικά ανερχόμενες επιχειρήσεις έχουν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στα 20 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, το Ε.ΤΕ.Π.Η. έχει φιλοξενήσει ως θερμοκοιτίδα τουλάχιστον 65 εταιρείες στα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους οι οποίες έχουν μεγαλώσει και αποχωρήσει. Σήμερα είναι εγκατεστημένες στο Ε.ΤΕ.Π.Η. 32 εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εταιρείες που στεγάζονται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου απασχολούνται πολλοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που υπολογίζονται περί τους 140. Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεισφοράς του Ε.ΤΕ.Π.Η. στην ενίσχυση της διασύνδεσης ακαδη-μαϊκής έρευνας και επιχειρηματικότητας που αποτελεί έναν από τους πυλώνες του καταστατικού χάρτη του Ε.ΤΕ.Π.Η, αναφέρει ο
κ. Παϊπέτης.

Οι εγκατεστημένες εταιρείες στο Ε.ΤΕ.Π.Η. συνεργάζονται με πλειάδα πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ανά την Περιφέρεια, τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων αλλά και γενικότερα στην παροχή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα και τους τομείς υποστήριξης και συμβουλευτικής για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι δραστηριότητες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές υπολογιστικού νέφους, μηχανική μάθηση, ιατρικό λογισμικό, ηλεκτρονική υγεία, τηλεϊατρική και ιατρική τεχνολογία, εφαρμογές Διαδικτύου και βάσεων δεδομένων, και γενικότερα την ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Ε.ΤΕ.Π.Η. αποτελεί πόλο έλξης για την υποδοχή και φιλοξενία τεχνοβλαστών όπου η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά, επιτελώντας τον βασικό του ιδρυτικό στόχο για την περιφερειακή ανάπτυξη, προσφέροντας τη θερμοκοιτίδα για την ωρίμανση καινοτόμου επιχειρηματικότητας και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για την υγιή και αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου σε τομείς που αποδεδειγμένα πλέον αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής καταλήγει ο κ. Παϊπέτης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

 

Δείτε επίσης: Ιωάννινα Tech Hub: Ένα τεχνολογικό hub με διεθνείς προδιαγραφές – Part 1

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις