Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

85η ΔΕΘ: Στο επίκεντρο οι Startups και η καινοτομία

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η διοργάνωση, όπως και η προηγούμενη του 2019, ήταν εξαιρετική, εφάμιλλη αντίστοιχων εκδηλώσεων του εξωτερικού με μια όμως ένσταση.

Έχουμε αναφερθεί επανελειμένα στο οικοσύστημα καινοτομίας και Startups της Θεσσαλονίκης σαν ένα παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις αλλά και γενικά σαν χώρα. Μπορείτε να δείτε το πρόσφατο αφιέρωμα στο Startupper Mag #22 εδώ και εδώ.

Η 85η ΔΕΘ ολοκληρώθηκε πρόσφατα και περάσαμε αρκετές μέρες στη Θεσσαλονική, ειδικά στο περίπτερο 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ο εκδότης τoυ Startupper Mag, Γιάννης Διονάτος, ήταν ο συντονιστής της λαμπρής εκδήλωσης απονομής των πρώτων βραβείων του Elevate Greece παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η διοργάνωση, όπως και η προηγούμενη του 2019, ήταν εφάμιλλη αντίστοιχων εκδηλώσεων του εξωτερικού με μια όμως ένταση. Πριν πάμε όμως εκεί ας παρουσιάσουμε τι είδαμε τις μέρες που περάσαμε στην Θεσσαλονίκη και στην 85η ΔΕΘ.

Η πρώτη μέρα στην ουσία είναι κλειστή για το κοινό λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού αλλά και λόγω των καθιερωμένων διαδηλώσεων το απόγευμα έξω και γύρω απο την έκθεση. Ειδικά φέτος υπήρχαν παράλληλες συγκεντρώσεις απο: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, αντιεξουσιαστηκές ομάδες αλλά και αντιεμβολιαστές! Απο την Κυριακή και μέσα στην εβδομάδα υπήρξε σημαντική ροή Θεσσαλονικιών και όχι μόνο σε όλα τα περίπτερα.

Το περίπτερο 7 αδικούνταν θα λέγαμε από την μεγάλη ταμπέλα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια και εσωτερικά ήταν μια “όαση” καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Απο την μια πλευρά υπήρχαν Stands 90 Startups (περίπου 40 την πρώτη εβδομάδα και άλλες τόσες την δεύτερη), οι οποίες συμμετέχουν στο μητρώο ελληνικών Startups Elevate Greece, και απο την άλλη υπήρχαν εκπρόσωποι ολων των οργανισμών και ερευνητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) με Startups, Spinoffs αλλά και καινοτόμες υπηρεσίες και εντυπωσιακά ερευνητικά έργα. Δημόκριτος, ΙΤΕ, Ε.Κ. Αθηνα, ΕΚΕΤΑ, Ερευνητικά Κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και ο ΟΒΙ ήταν το μερικά “βαριά ονόματα” της ερευνητικής καινοτομίας. Η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα ήταν εκεί όπως και πολλοί εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος αλλά και υποστηρικτές του Elevate Greece με ομιλίες, παρουσιάσεις και workshops στη κεντρική σκηνή του περιπτέρου 7.

Την πρώτη μέρα της έκθεσης όπως αναφέραμε πραγματοποιήθηκε η απονομή των πρώτων βραβείων του διαγωνισμού του Elevate Greece παρουσία του Πρωθυπουργού και πολλών μελών της κυβέρνησης. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική κάλυψη εδώ αλλά και στο τελευταίο τεύχος του Startupper Mag.

Mερικές Startups που συμμετείχαν στο περίπτερο 7 ήταν οι:

Clio Muse
AidPlex
Syncbnb
Airbots
Biocos
Renvis
Estate Brains
SammyYacht
Depia
Joule
Carge
GX Blocks
DEVA
Workadu
Flexfin
Estate Brains
TicketSeller
Radefy
PD Neurotechnology
Rtsafe
Purposeful
Gaia Robotics
Magos
inagros
Campsaround
Deeptraffic
Mojestic
Zen Agro
Tendertec Hellas
Helvia
Dataviva
FoodOxys
Ecoresources
Alvion Pharmaceuticals
Finloup
DrasysBio
beSpot
ComeTogether
12 Gods

Το εντυπωσιακό περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αν και αρχικά το περίπτερο 12 φαινόταν άδειο, συγκρινόμενο τουλάχιστον με το περίπτερο 7, ωστόσο είχε καταφέρει να  αποτυπώσει στο έπακρο τη δουλειά που έχει γίνει στο gov.gr με την ψηφιοποίηση και την ολοκλήρωση πολλών υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Η πανταχού παρούσα πιστοποίηση μέσω TaxisNet, το KYC μέσω Open Banking, οι πάνω απο χίλιες υπηρεσίες που προσφέρονται αυτή τη στιγμή απο το κινητό μας και τον υπολογιστή μας αλλά και οι δεκάδες ακόμα ψηφιακές υπηρεσίες που αναμένουμε έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ενα απο τα πιο προηγμένα ψηφιακά κράτη.

Οι Startups απο το Ε.Β.Ε.Α. και την Θ.Ε.Α.

Στο περίπτερο 2 δίπλα απο το περίπτερο του Ε.Β.Ε.Α. επτά Startups απο τον Incubator Θ.Ε.Α. είχαν παρουσία:

Big Blue – The Data Academy, στοχεύει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στον ευρύτερο τομέα της Επιστήμης των Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσα από ένα δομημένο, ταχύρυθμο πρόγραμμα τριών μηνών.

NanoViis Petroleum,
ανάπτυξη προϊότων τα οποία θα μπορούν να επεξεργάζονται συγκεκριμένα πετρελαϊκά απόβλητα in situ, με στόχο να τα μετατρέπουν σε καθαρό νερό και στη συνέχεια να τα απορρίπτουν στη θάλασσα.

DIB-IN, μια νέα πλατφόρμα δημοπρασιών η οποία συνδυάζει στοιχεία από πλατφόρμες τύπου e-bay και penny auctions, προσθέτοντας καινοτόμα στοιχεία που τις καθιστούν εύκολο γρήγορο και διασκεδαστικό.

ΚΥΒΟΜΑΧΟΝ, είναι παιχνίδι abstract strategy αρχαιο-ελληνικού θέματος, με το οποίο επιτυγχάνεται μια σημαντική πρωτοτυπία ως προς τον τρόπο χρήσης του ζαριού σ’ ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή εφαρμογή android.

Homexpress, πρόκειται για μία ιστοσελίδα δικτύωσης και ανάρτησης ακινήτων στο χώρο του ελληνικού real estate που στόχο έχει να φέρει σε επαφή ιδιοκτήτες ακινήτων και δυνητικούς αγοραστές / ενοικιαστές.

GatherNext, πρόκειται για ένα λογισμικό διαχείρισης που έχει στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία διαχείρισης εκδηλώσεων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης εκδηλώσεων και συνεδρίων οποιουδήποτε μεγέθους.

Kleesto, είναι ένα σύστημα οργάνωσης και διαχείρισης κρατήσεων για παρόχους τουριστικών εμπειριών και δραστηριοτήτων. Διαχειρίζεται κάθε είδους εκδρομές, υπαίθριες δραστηριότητες, ενοικιάσεις εξοπλισμού ή υπηρεσίες μεταφοράς, απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Ραντεβού του χρόνου με μια πιο εξωστρεφή ΔΕΘ

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΘ χρειάζεται ένα reboot και αυτό σχεδιάζεται και μέσα από την επερχόμενη κτιριακή αναβάθμιση των περιπτέρων και όχι μόνο. Αλλά ειδικά σε ότι αφορά το οικοσύστημα των Startups και της καινοτομίας γενικά θα πρέπει αυτά να ενταχθούν σε μια έκθεση, με το δικό της, δυνατό (ελληνικό) brand η οποία θα στοχεύει το ευρωπαικό αλλά και το παγκόσμιο κοινό. Δεν χρειαζόμαστε άλλες εκδηλώσεις που γίνονται απο εμάς για εμάς, αν τώρα αυτό συμπέσει με την νέα ΔΕΘ ακόμα καλύτερα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις