Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρόγραμμα Scale-up της Deloitte: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη εταιρειών που καινοτομούν

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που μεταμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, η καινοτομία αποτελεί πλέον την απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν, δημιουργώντας τις απαραίτητες ευκαιρίες που χρειάζονται οι εταιρείες για να ανθίσουν

Του Κωνσταντίνου Βαΐτσα, Head of Innovation στην Deloitte

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που μεταμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, η καινοτομία αποτελεί πλέον την απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν, δημιουργώντας τις απαραίτητες ευκαιρίες που χρειάζονται οι εταιρείες για να ανθίσουν. Στην Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που μεταμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, η καινοτομία αποτελεί πλέον την απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν, δημιουργώντας τις απαραίτητες ευκαιρίες που χρειάζονται οι εταιρείες για να ανθίσουν. Στην Deloitte αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αυτή και ενσωματώνουμε στη στρατηγική μας την καινοτομία, δημιουργώντας ειδικά προγράμματα, σχηματίζοντας εξειδικευμένες ομάδες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές, εστιασμένες στο να υποστηρίζουν τους πελάτες μας ώστε να καινοτομούν, να εξελίσσονται και να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί στο απαιτητικό τοπίο των επιχειρήσεων.  αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αυτή και ενσωματώνουμε στη στρατηγική μας την καινοτομία, δημιουργώντας ειδικά προγράμματα, σχηματίζοντας εξειδικευμένες ομάδες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές, εστιασμένες στο να υποστηρίζουν τους πελάτες μας ώστε να καινοτομούν, να εξελίσσονται και να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί στο απαιτητικό τοπίο των επιχειρήσεων.

O Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Head of Innovation στην Deloitte

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επένδυσής μας στην καινοτομία αποτελούν τα Innovation labs που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να πειραματίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και οι design thinking μεθοδολογίες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τους πελάτες μας να δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που απαντούν στις ανάγκες της αγοράς.

Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει από το 2017 το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), ένα πανευρωπαϊκό κέντρο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας, που απασχολεί 1000 άτομα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αξιοποίηση του ταλέντου και την παραγωγή καινοτόμων λύσεων που βρίσκουν εφαρμογή στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αλλά και πιο πρόσφατα, αυτή τη χρονιά, ξεκινήσαμε το Brainzone, το νέο Innovation Hub στα γραφεία μας στην Πάτρα, που απευθύνεται σε νέους ή υποψήφιους επιχειρηματίες και έχει στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, παρέχοντας πρόσβαση σε πόρους και σε μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, μέσα από τη φιλοξενία και συμβουλευτική υποστήριξή τους στους χώρους της εταιρείας μας. Σύντομα το Brainzone θα λειτουργεί και σε άλλες πόλεις όπου η Deloitte έχει παρουσία.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο η Deloitte υποστηρίζει το οικοσύστημα καινοτομίας είναι το ScaleUp Program, μέσω του οποίου υποστηρίζει τις scale-up εταιρείες της χώρας να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, κατανοώντας παράλληλα τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών αλλά και των επενδυτικών στρατηγικών των funds. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουμε τις εταιρείες που καινοτομούν σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, στρατηγικής, δικτύωσης και εισόδου σε νέες αγορές, ενώ συνεργαζόμαστε μαζί τους για τη σωστή προετοιμασία και την εύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πλάνα ανάπτυξής τους. Στόχος μας είναι να αποτελούμε τον σύμβουλο των scale-up εταιρειών στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν επιχειρηματικά, αντλώντας κεφάλαια και νέους πελάτες, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με funds προκειμένου να υποστηρίζουμε τις επενδύσεις εντός των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και τη γνωριμία τους με νέα project.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ScaleUp προγράμματος οργανώνουμε, σε ετήσια βάση, την εκδήλωση “The ScaleUp Ecosystem in the Spotlight”. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε πρώτη φορά πέρυσι στον Παρνασσό, φέρνει κοντά scale-up εταιρείες, επενδυτές αλλά και θεσμικούς φορείς με σκοπό την αναγνώριση ευκαιριών ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Παράλληλα, εντοπίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι scale-up εταιρείες, καθώς και οι κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Φέτος, διοργανώθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου στην Αράχωβα, με τη συμμετοχή πλήθους ιδρυτών scale-up, επενδυτών και υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την πλατφόρμα ανάδειξης των προβληματισμών, αλλά και των καλών πρακτικών που σχετίζονται με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρειών.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες φιλοδοξούν να ενισχύσουν εμπράκτως το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.  Όραμά μας είναι να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στις νέες επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο με τη δραστηριότητα τους και να αναπτύσσονται οργανικά και βιώσιμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις