Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα VCs Funds αρωγός στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Το ελληνικό οικοσύστημα, έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα της Ευρώπης για την εξεταζόμενη περίοδο.

*του Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κυβέρνηση εργαστήκαμε συστηματικά με αποτέλεσμα το ελληνικό οικοσύστημα των startups να έχει αρχίσει να αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην διεθνή κοινότητα των επενδυτών, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών . Βέβαια βρίσκεται ακόμα σε φάση ωρίμανσης , παραμένοντας μικρό σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους το ποσό που κατάφεραν να σηκώσουν οι ελληνικές startups ήταν σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που σήκωσαν το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με το report «The State of European Startups & VCs του dealroom.co» για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. Ενώ οι χρηματοδοτήσεις των διεθνών VCs προς ελληνικές startups έφτασαν το 1ο εξάμηνο του 2022 τα 400 εκατ. δολάρια (379 εκατ. ευρώ) έναντι 200 εκατ. δολαρίων που είχαν σηκώσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Το ελληνικό οικοσύστημα, έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα της Ευρώπης για την εξεταζόμενη περίοδο. Για την ακρίβεια σύμφωνα με το ίδιου report «The State of European Startups & VCs του dealroom.co» έρχεται τρίτο μετά το οικοσύστημα της Εσθονίας και της Πορτογαλίας τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έτρεξαν κατά 5,5 φορές και κατά 5,4 φορές ταχύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Τα Venture Capital και Private Equity funds φυσικά είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την έλλειψη διοχέτευσης κεφαλαίων πολλές φορές σε νεοσύστατες εταιρίες, η ελληνική αγορά venture capital, στο πέρασμα των χρόνων και με τη στήριξη αρχικά του Jeremie μετέπειτα του Equifund αλλά και πλέον της ΕΑΤΕ (π.ΤΑΝΕΟ), έχει συμβάλει και συνεχίζει να συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση πολλών νέων εταιριών, αρκετές από τις οποίες είναι σήμερα μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη των εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα -προς όφελος της χώρας μας- παρουσιάζει ταχείς ρυθμούς, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν πλέον τα € 2,5 δις, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις και καταφέρνοντας ταυτόχρονα να προσελκύσουν πλήθος διεθνών επενδυτών ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την απασχόληση αλλά και την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Φυσικά τον κομβικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς διαδραματίζουν οι ίδιοι οι διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αυτοί που κατέχουν τον τίτλο των σύγχρονων επιχειρηματιών. Οι διαχειριστές είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας για τα venture capitals. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των διαχειριστών, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι πως η μεγάλη ποικιλομορφία των ομάδων τους που τελικά οδηγεί σε υψηλότερη κερδοφορία, καινοτομία και δημιουργία υπεραξίας.

Στην Ελληνική Κυβέρνηση δουλεύουμε συστηματικά αλλά και μεθοδικά με στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στην Ευρώπη για μία Ελλάδα πιο βιώσιμη με καινοτόμο ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με ποικίλους τρόπους προκειμένου τα Venture Capitals funds να ενσωματωθούν πλήρως πλέον στο φάσμα λύσεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και να μη θεωρούνται μόνο λύση ανάκαμψης από κάθε μορφή κρίσης ή πρόκλησης, όπως παλαιότερα.

Πλέον τα VCs funds διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθιστώντας την πιο πράσινη, δικαιότερη, πιο ψηφιακή και ανθεκτική.

Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο STARTUPPER MAG #36

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις