Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Για τα success stories του 2028

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρεί ακόμα η ελληνική τεχνολογική σκηνή είναι η αίσθηση της συλλογικότητας

Του Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου

Ιδρυτικού Εταίρου του Velocity.Partners VC και Ιδρυτή του Found.ation 

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρεί ακόμα η ελληνική τεχνολογική σκηνή είναι η αίσθηση της συλλογικότητας. Σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας, κάθε μεγάλη στιγμή, κάθε επιτυχία, κάθε γύρος χρηματοδότησης ή εξαγορά, θεωρείται από όλους κάτι ευοίωνο και ελπιδοφόρο.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε αρκετούς λόγους για χαμόγελα. Η εξαγορά της Augmenta, ο νέος γύρος του HackTheBox και του Instacar, είναι μερικοί από αυτούς. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν ένα κοινό: Είναι παιδιά των πρώτων ετών της επενδυτικής δραστηριότητας του EquiFund. Όσο, λοιπόν, μερικές εταιρείες που ξεκίνησαν πριν τον κορωνοϊό μεγαλώνουν και αποτελούν τα success stories του 2023, πρέπει να κοιτάξουμε ακόμη μακρύτερα, στο μέλλον.

Κατά γενική ομολογία, η περασμένη χρονιά ήταν υποτονική επενδυτικά. Τα ελληνικά VCs είναι σε φάση προετοιμασίας των επόμενων funds τους, και σε συνδυασμό με ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας παγκοσμίως, ο αριθμός επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες μειώθηκε. Σύμφωνα με το ετήσιο Startups in Greece Report που εκδίδει το Found.ation, 52 εταιρείες έλαβαν χρηματοδότηση τη περασμένη χρονιά. Από αυτές, οι μισές είναι σε επίπεδο seed. Και, όσο και αν σε επίπεδο ποσοστού, το 50% μπορεί να ακούγεται θετικό, τα απόλυτα νούμερα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Έτσι, λοιπόν, θέτουμε σε κίνδυνο τα πιθανά success stories του… 2028.

Αν πρέπει το επόμενο έτος να δώσουμε κάπου βαρύτητα, είναι ακριβώς αυτό το σημείο: Το σημείο εκκίνησης μιας startup εταιρείας. Ο ιδανικός (και πιστεύω εφικτός) στόχος θα ήταν να διπλασιάζουμε τον αριθμό των επενδύσεων στο χώρο του seed κάθε χρόνο, για τα επόμενα 3 χρόνια, και να έχουμε ξεπεράσει τις 150-180 μέχρι το 2025 – μία επένδυση κάθε 2 μέρες.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συμβούν μια σειρά από αλλαγές. Να ενισχύσουμε την κινητικότητα των επενδυτών-αγγέλων, ανοίγοντας τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για εταιρίες του Elevate Greece και σε startups εκτός αυτού, στα πλαίσια του αγγλικού SEIS/EIS. Να δώσουμε ως κράτος αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν στον χώρο ως Limited Partners σε funds. Αλλά και από τη πλευρά των VCs, να πάρουμε περισσότερα μετρημένα ρίσκα και να εκτελέσουμε τις στρατηγικές που παρουσιάζουμε στους επενδυτές μας με διαφάνεια και πειθαρχία. Και μια τελευταία σημείωση: Όταν λέμε seed, εννοούμε seed. Οι μικρομεγαλισμοί δεν έχουν χώρο σε αυτό που χτίζουμε για την επόμενη ημέρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο STARTUPPER MAG #36

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις