Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί να κάνω μια startup; Απαντήσεις από έναν 90χρονο…

Αγαπητέ startupper!

Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τον Γιοσίρο Νακαμάτσου. Σήμερα, στα 90φεύγα του, έχει καταθέσει 3.752 πατέντες, τις τριπλάσιες από τον Τόμας Έντισον.

Έχοντας σχεδιάσει από άχρηστα αντικείμενα, όπως τα παπούτσια που σε πηγαίνουν στον προορισμό σου χοροπηδώντας, την καρέκλα με την ενσωματωμένη κουκούλα για καλύτερη σκέψη έως και περίπλοκα μηχανήματα για την βιομηχανία, ο σούπερ παππούς δεν φαίνεται να σταματάει ούτε για λεπτό.

Πριν από 5 χρόνια οι γιατροί διέγνωσαν μια σπάνια μορφή καρκίνου, δίνοντάς του 12 μήνες ζωής. Αυτός αποφάσισε να «εφεύρει» μια διέξοδο. Σχεδίασε λοιπόν, μια μέθοδο που αποτελούταν από ειδική διατροφή, ένα μηχάνημα ακτινοβολίας και γυμναστική στον πάτο μιας πισίνας, φέρνοντας τον εαυτό του στα άκρα, ανεβαίνοντας για αέρα ελάχιστα πριν πεθάνει από ασφυξία. Τρέλα; Ίσως… Από την άλλη είναι ακόμα εδώ!

Γιατί πρέπει να μάθεις ποιος είναι ο τρελο-Ιάπωνας;

Διότι, βρίσκεσαι στη χώρα που, σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας, κατατάσσεται ανάμεσα στη Νότια Αφρική (101η) και την Γκάνα (103η θέση).

Στη χώρα που ενώ κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ μεταξύ των 34 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, διατηρεί τη χειρότερη βαθμολογία στο δείκτη «ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» καταλαμβάνοντας την 34η θέση.

Για να τα πούμε, λοιπόν, απλά τα πράγματα, ξεκινάς να χτίσεις κάτι σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον.

Σε μια χώρα, που η επιχειρηματικότητα είναι σχεδόν ένοχη στα μάτια πολύ κόσμου. Σε μια χώρα, που σου απαγορεύει να ξεκινήσεις από ένα γκαράζ. Που από την πρώτη μέρα θα πρέπει να πληρώνεις ασφάλεια, να καταθέτεις μηνιαίες καταστάσεις ΦΠΑ, άρα να έχεις λογιστικά έξοδα, έστω κι αν δεν έχεις κόψει ούτε ένα τιμολόγιο και να πληρώνεις το μεγαλύτερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη, για τους υπαλλήλους σου. Ξεκινάς να βγάλεις ένα προϊόν με τη χρηματοδότηση από τράπεζες να είναι ακατόρθωτη και απίστευτα δύσκολη από επενδυτικά κεφάλαια.

Αν το καλοσκεφτείς, την έχεις κι εσύ την τρέλα σου…

Ο Δρ Νακαμάτσου, θεωρεί τον εαυτό του νέο.

Λέει, πως θα συνεχίσει να εφευρίσκει πράγματα μέχρι να πεθάνει. Γιατί ανακάλυψε ότι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο, είναι να κάνει τους άλλους ανθρώπους γύρω του ευτυχισμένους.

Και αυτό το πετυχαίνει λύνοντας προβλήματα με τα σχέδιά του.

Ό,τι ακριβώς κάνουν και οι startups.

Αν αυτός δεν είναι σκοπός ζωής, δεν ξέρω τι είναι…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις