Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rivian: Χρηματοδότηση 2,5 δις για την Startup που τα βάζει με τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Rivian, αμερικανική startup στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 2,5 δισ. δολαρίων, από την T. Rowe Price.

Στον γύρο συμμετείχαν επίσης οι Soros Fund Management, Coatue Management, Fidelity Management και Research and Baron Capital Group, καθώς και υφιστάμενοι επενδυτές όπως η Amazon και κάποια funds τα οποία διαχειρίζεται η BlackRock.

Τον ενδιαφέρον είναι ότι η Rivian, με έδρα το Μίσιγκαν, έχει σηκώσει συνολικά 3,1 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποιο όχημα στην αγορά! Η τελευταία της χρηματοδότηση έκλεισε τον Δεκέμβριο, με την T. Rowe Price να ηγείται ξανά του γύρου.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τη σειρά οχημάτων της – το R1T pickup, το R1S SUV και τα οχήματα παράδοσης της Amazon – το 2021. Σχετικά με την Amazon, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία παρήγγειλε πέρυσι 100 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα από την Rivian, λίγους μήνες αφότου είχε επενδύσει 700 εκατ. δολάρια στην Startup.

Η αγορά αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου της Amazon να καταφέρει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τα οχήματά της έως το 2030.  “Θα έχουμε πρωτότυπα (μοντέλα) στο δρόμο από τον επόμενο χρόνο, ενώ και τα 100.000 θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2024”, είχε δηλώσει τότε ο Jeff Bezos συμπληρώνοντας ότι “αυτό είναι ένα αρκετά καλό χρονοδιάγραμμα”.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επενδυτές της Rivian είναι και η Ford, η οποία τον Απρίλιο του 2019 είχε επενδύσει 500 εκατ. δολάρια στην εταιρεία.

Μια Startup εναντίον όλων

Μπορεί η Rivian να είναι μία Startup χωρίς το ιστορικό υπόβαθρο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, ωστόσο αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να είναι ένας μεγάλος και υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, χάρη στην τεχνολογία της, τα χρήματα που έχει σηκώσει αλλά και τις συνεργασίες που έχει πετύχει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αμερικάνικη Startup δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό ανταγωνισμό. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η Tesla, με το δικό της φουτουριστικό ημιφορτηγό, ενώ ακολουθεί η Ford, η οποία ετοιμάζει το δικό της πλήρως ηλεκτρικό ημιφορτηγό, το διάσημο F-150, για το 2021, και η General Motors  η οποία επίσης έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της ηλεκτρικό ημιφορτηγό το φθινόπωρο του 2021.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις