Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση 1,3 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η Rivian!

Η Rivian, αμερικανική startup που ασχολείται με την τεχνολογία στον τομέα των αυτοκινήτων, ανακοίνωσε χθες μια νέα χρηματοδότηση – μαμούθ, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για την τέταρτη χρηματοδότηση που σηκώνει η εταιρεία μόνο το 2019 και έρχεται μετά τις επενδύσεις της Amazon και της Ford στην εταιρεία, οι οποίες “άγγιξαν” τα 700 και τα 500 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Η Amazon και η Ford συμμετείχαν και σε αυτόν τον γύρο, μαζί με την Blackrock και funds της T. Rowe Price Associate.

Η Rivian ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να φέρει τα δικά της, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει δύο μοντέλα, το R1T (ημιφορτηγό) και το R1S (SUV) τα οποία σκοπεύει να βγάλει στην αγορά στα τέλη του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα, η Rivian συνεργάζεται με την Amazon για τη δημιουργία ηλεκτρικών βαν, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την τελευταία για παραδόσεις προϊόντων. Η Amazon έχει ήδη παραγγείλει 100 χιλιάδες βαν και έχει στόχο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα πρώτα από αυτά το 2021! Η Ford, από την πλευρά της, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Rivian για το Lincoln, το πλήρως ηλεκτρικό SUV της που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022.

Μια Startup “τα βάζει” με τα θηρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα η τιμή των οχημάτων της Rivian θα ξεκινήσει από τα 69 χιλιάδες δολάρια για το R1T και τα 72 χιλιάδες δολάρια για το R1S. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα 3 δις που έχει σηκώσει η εταιρεία συνολικά από την ίδρυσή της και τις συνεργασίες που έχει πετύχει, την καθιστά έναν από τους πιο δυνατούς “αντιπάλους” της Tesla – ειδικά στο κομμάτι των SUV και των ημιφορτηγών, στο οποίο η εταιρεία του Εlon Musk έχει μόνο το – ιδιαίτερα ακριβό – Model X διαθέσιμο προς πώληση.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αμερικάνικη Startup δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό ανταγωνισμό. Αρχικά, η Tesla, στην οποία προαναφερθήκαμε, έχει ανακοινώσει ήδη της έλευση του Cybertruck της, του δικού της ημιφορτηγού, για το οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι προπαραγγελίες (όπως και για τα μοντέλα της Rivian). Εκτός αυτής, η Ford “ετοιμάζει” το δικό της πλήρως ηλεκτρικό ημιφορτηγό, το διάσημο F-150, για το 2021, ενώ και η General Motors, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της ηλεκτρικό ημιφορτηγό το φθινόπωρο του 2021.

Παράλληλα, και η Fiat Chrysler βρίσκεται σε συζητήσεις με τουλάχιστον δύο Startups οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα “επιβίωσης”, σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας τους για τη δημιουργία των ηλεκτρικών οχημάτων.  Οι startups αυτές είναι οι Faraday Future και Seres (πρώην SF Motors) και οι συζητήσεις με καθεμία  βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις