Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H ανάγκη για την διασύνδεση των επενδυτικών οικοσυστημάτων των Βαλκανίων

Το βασικό στοιχείο που ψάχνουν τα VCs στις ομάδες της περιοχής είναι οι ίδιες οι ομάδες!

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης στην έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond4.0 με εκπροσώπους funds των Βαλκανίων και της Ευρώπης ο συντονιστής Μιχάλης Στάγκος στάθηκε στην ανάγκη για την διασύνδεση των επενδυτικών οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχή.

Αυτό διαπιστώσαμε και εμείς στις συζητήσεις που είχαμε με εκπροσώπους των LunchHub Ventures και SouthCentral Ventures οι οποίοι όπως μας ανέφεραν δεν έχουν την επικοινωνία και τις συνεργασίες που θα ήθελαν με το ελληνικό οικοσύστημα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η LaunchHub Ventures, το μεγαλύτερο VC fund της Βουλγαρίας με πάνω από 100 εκατ. ευρώ κεφάλαια σε διαχείριση, έχει συν-επενδύσει στην FerryHopper μαζί με την Metavallon το 2020.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των funds η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει πολλές ευκαιρίες ειδικά για funds με αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία, με τον partner της UIVentures, Hans van Houwelingen, να υπογραμμίζει ακριβώς αυτό σε τομείς όπως η απολιγνιτοποίηση και η μείωση της χρήσης άνθρακα στις βιομηχανίες της περιοχής, οι υποδομές έξυπνων πόλεων αλλά και η μειωμένη ωριμότητα των οικοσυστημάτων παραγωγής καινοτομίας.

Τα νέα αυτά funds, τα οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά σε άλλο άρθρο, είναι σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων με την LaunchHub Ventures να έχει ήδη φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ στο νέο της funds αλλά και άλλα τόσα η South Central Ventures η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα δυτικά και νότια Βαλκάνια με παρουσία στη Θεσσαλονίκη κατά καιρούς.

Στην κλασική ερώτησή για το τι ψάχνουν και σε ποιους τομείς, τα περισσότερα από τα νέα funds είναι tech και area agnostic, μια και η Vitosha VC για παράδειγμα έχει επενδύσει τόσο σε Fintech εταιρείες όσο και σε ηλεκτρονικό pet shop στη Βουλγαρία, αλλά αυτό που δίνουν μεγαλύτερη βάση είναι η ομάδα, τόσο σε επίπεδο ικανοτήτων όσο και σε επίπεδο κουλτούρας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις