Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Flyway κάνει πιο ευέλικτη τη συνιδιοκτησία δεύτερης κατοικίας

Η Startup διευκολύνει τον τρόπο συν-ιδιοκτησίας, δίνοντας μετοχές και μια ολοκληρωμένη πρόσβαση στο ακίνητο μέσω εφαρμογής.

Το Airbnb ήταν το πρώτο που έδωσε μια κερδοφόρα λύση σε όσους ήθελαν να εκμεταλλευτούν έναν ιδιόκτητο χώρο που δεν είχε άλλη χρήση. Πολλές φορές η δεύτερη κατοικία κοστίζει άλλωστε πολύ περισσότερο, μολονότι μένει κανείς λιγότερο διάστημα της ζωής του εκεί, ειδικά αν ληφθούν υπόψη τα διάφορα έξοδα ενός σπιτιού, όπως ρεύμα, νερό κλπ.

Η αγορά ενοικίασης σπιτιών παρουσιάζει γενικότερα πολλά προβλήματα ενώ και όσοι επιλέγουν το Airbnb αντιμετωπίζουν ζητήματα, αφού το εισόδημα που κερδίζουν από την περιστασιακή παροχή καταλύματος καλύπτει σχεδόν τα έξοδα συντήρησης του διαμερίσματος, σε συνδυασμό με τα όσα διακινδυνεύει κάποιος που νοικιάζει τον χώρο σε έναν άγνωστο, ή και το μονοπώλιο που επικρατεί γύρω από τη διάθεση σπιτιών μέσω της πλατφόρμας.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δεύτερων κατοικιών παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν έχουν αξιοποιηθεί, συνιστώντας μια πηγή κόστους για πολλούς. Εδώ έρχεται να συμβάλλει η Startup Flyway, προσπαθώντας να κάνει τον κόσμο πιο λειτουργικό. Η νεοσύστατη εταιρεία στοχεύει στο να εδραιώσει μια ίση αξία ανάμεσα στην αγορά και τη χρήση της δεύτερης κατοικίας. Με λίγα λόγια, επιδιώκει οι ιδιοκτήτες να αγοράζουν τη δεύτερη κατοικία τους στην ίδια τιμή που θα την χρησιμοποιήσουν, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια.

Οι υπηρεσίες της νεοφυούς επιχείρησης περιλαμβάνουν την αγορά δεύτερης κατοικίας, την πλήρη επίπλωση και το design της, την ανάληψη της ιδιοκτησίας από μια εταιρεία LLC και τον διαχωρισμό της σε οκτώ μετοχές, καθεμία από τις οποίες πωλείται έπειτα ατομικά.

Επομένως, όποιος θέλει να έχει πρόσβαση ή να διατηρήσει έναν τίτλο ιδιοκτησίας στο σπίτι μπορεί να εξαγοράσει τις συγκεκριμένες μετοχές σύμφωνα με την αξία του ακινήτου. Μόλις ολοκληρωθεί αύτη η διαδικασία, η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση του χώρου προετοιμάζοντας το κάθε φορά για τα νέα άτομα που θα διαμείνουν για ένα χρονικό διάστημα.

Το μοντέλο της συν-ιδιοκτησίας διευκολύνεται από την Flyway που διαθέτει μια εφαρμογή για τους ιδιοκτήτες, με την οποία όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ακίνητο και τις μετοχές του, κανονίζοντας τη χρήση με ίσους όρους, έχοντας πλήρη εικόνα των εξόδων. Από την άλλη, η Flyway θα φροντίσει για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του σπιτιού, καθώς και τη φορολόγηση, μεταφέροντας τα κόστη στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πληρώνουν την αναλογία των μετοχών που κατέχουν.

Η διαφορά που προσφέρει η Flyway είναι ότι πρόκειται για αγορά ακινήτου όπου το μερίδιο αντιπροσωπεύει ένα μέρος της αξίας του σπιτιού στην αγορά, το οποίο μπορεί να πωληθεί οποιαδήποτε στιγμή. Συνεπώς, αν η αξία του ανέβει ο κάτοχος του μεριδίου κερδίζει χρήματα και αν αυτή πέσει χάνει τα αντίστοιχα, παραμένοντας συν-ιδιοκτήτης μιας ακίνητης περιουσίας σε μια ευρύτερη κοινότητα, γειτονιά ή και χωριό.

Η επιχείρηση χρεώνει επίσης τη μετοχή σε μηνιαία βάση για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και λειτουργίας του ακινήτου, βγάζοντας έτσι τα δικά της κέρδη από την παραχώρηση. Η ίδια συνεργάζεται ακόμη με κτηματομεσίτες – ιδίως στην Ελλάδα – που αποτελούν την κεντρική πηγή αγοράς των σχετικών κατοικιών και προσέλκυσης μετόχων.

Επισημαίνεται ότι η Flyway έχει ήδη αντλήσει 1,5 εκατ. δολάρια σε pre-seed γύρο χρηματοδότησης από αξιόλογους επενδυτές και στοχεύει σε άλλα 4 εκατ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το ποσό που δαπανά στις νέες αγορές ακινήτων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις