Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ChatGPT σε λίγο θα προβλέπει και τις κινήσεις των μετοχών!

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Αλεχάντρο Λόπεζ-Λίρα υποστηρίζει ότι υψηλόμισθες θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον χρηματοοικονομικό τομέα το ChatGPT, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε στο CNBC ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Αλεχάντρο Λόπεζ-Λίρα, σε λίγο θα είναι σε θέση «να προβλέψει τις κινήσεις των μετοχών».

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT μπορεί να φανούν χρήσιμα στην πρόβλεψη των τιμών των μετοχών. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNBC, o ίδιος χρησιμοποίησε το ChatGPT στο πλαίσιο ενός πειράματος για να αναλύσει τους τίτλους και το περιεχόμενο των ειδήσεων για μια μετοχή. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η ικανότητα του γλωσσικού μοντέλου να προβλέπει την κατεύθυνση των αποδόσεων της επόμενης ημέρας ήταν πολύ καλύτερη από την τυχαία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το πείραμα δεν περιελάμβανε τιμές – στόχους, ενώ ο καθηγητής δεν έβαλε το μοντέλο να κάνει μαθηματικές πράξεις.

«Το γεγονός ότι το ChatGPT κατανοεί πληροφορίες που προορίζονται για ανθρώπους σχεδόν εγγυάται ότι αν η αγορά δεν ανταποκριθεί τέλεια, θα υπάρχει προβλεψιμότητα της απόδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λόπεζ-Λίρα σχολιάζοντας τα ευρήματά του.

«Εάν το ChatGPT μπορεί να κατανοεί και να προβλέπει τις κινήσεις των μετοχών, τότε τίθενται σε κίνδυνο οι υψηλόμισθες θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου», κατέληξε ο καθηγητής.

 

 

 

Photo by Jamie Street on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις