Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σαουδική Αραβία: Νέο deal με την τουρκική Baykar για παραγωγή drone

Η συμφωνία αναμένεται να μεγεθύνει τον ρόλο της κρατικής εταιρείας Saudi Arabian Military Industries στην υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar Tech για την παραγωγή στο βασίλειο τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως έκανε γνωστό η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Military Industries (SAMI).

Η συμφωνία θα «μεγεθύνει τον ρόλο της SAMI στην υποστήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας», τόνισε η κρατική επιχείρηση.

Τον Ιούλιο, το Ριάντ έκλεισε συμφωνία για την αγορά τουρκικών UAVs. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η αξία της αναμένεται να φθάσει τα 5 ως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις και ευρύτερα η χρηματοδότηση από μοναρχίες του Κόλπου συνέβαλαν να αμβλυνθεί η πίεση στην τουρκική οικονομία και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021, όταν η Άγκυρα ανέλαβε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία βρισκόταν σε διένεξη με αυτές τις δυο χώρες για πάνω από μια δεκαετία, κυρίως εξαιτίας του ότι η Άγκυρα στήριξε ισλαμιστικά κινήματα κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, κι η ένταση κορυφώθηκε όταν δολοφονήθηκε ο σαουδάραβας αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις