Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft – Activision Blizzard: Έκλεισε το deal του αιώνα στο gaming – Στα 69 δισ. δολάρια το τίμημα

Πρόκειται για την μεγαλύτερή εξαγορά που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον χώρο του gaming, αλλά και για την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft.

Μια νέα εποχή ξεκινά για την αγορά του gaming διεθνώς, καθώς έκλεισε και επίσημα το ιστορικό deal ανάμεσα στη Microsoft και την Activision Blizzard. Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε την εξαγορά της Activision Blizzard για 69 δισ. δολάρια, αφότου έλαβε και το τελικό «πράσινο φως» από την βρετανική ρυθμιστική αρχή, CMA.

Με την εξαγορά αυτή, η Microsoft αυξάνει την επιρροή της στον χώρο των video games, έχοντας πλέον στο ενεργητικό της τους δημοφιλείς τίτλους της Activision Blizzard, όπως οι σειρές «Call of Duty» και «Diablo», αλλά και το «World of Warcraft».

Με σλόγκαν «είναι μια καλή ημέρα για παιχνίδι» η Microsoft καλωσόρισε την Activision Blizzard στο δυναμικό της με ένα βίντεο που δημοσίευσε στο κανάλι του Xbox.

Υπενθυμίζουμε ότι χρειάστηκαν 20 μήνες δικαστικών αναμετρήσεων με τις ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία για να κλείσει η συμφωνία.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν ότι η εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά του gaming, ιδίως όσον αφορά τα παιχνίδια cloud. Η Microsoft θα μπορούσε επίσης να αναλάβει βασικά παιχνίδια της Activision όπως το Call of Duty και να τα μετατρέψει αποκλειστικά για το Xbox και άλλες πλατφόρμες της Microsoft.

Ωστόσο, στο πλαίσιο στο πλαίσιο της αναδιαρθρωμένης συναλλαγής, η Microsoft δεν θα αποκτήσει δικαιώματα cloud για υπάρχοντα παιχνίδια PC και κονσόλας Activision ή για νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν από την Activision τα επόμενα 15 χρόνια. Αντίθετα, αυτά τα δικαιώματα θα εκχωρηθούν στην Ubisoft Entertainment, σύμφωνα με την CMA.

Πρόκειται για την μεγαλύτερή εξαγορά που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον χώρο του gaming, αλλά και για την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft. Πιο συγκεκριμένα, το deal ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισ. δολάρια που πλήρωσε ο τεχνολογικός κολοσσός για την εξαγορά του LinkedIn το 2016, αλλά και τα 7,5 δισ. δολάρια που πλήρωσε για την εξαγορά της Bethesda το 2021.

Ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, δήλωσε για το κλείσιμο της συμφωνίας: «Μαζί, θα δημιουργήσουμε νέους κόσμους και ιστορίες, θα φέρουμε τα αγαπημένα σας παιχνίδια σε περισσότερα μέρη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι παίκτες, και θα συνεργαστούμε με τους παίκτες και θα τους ικανοποιήσουμε με νέους, καινοτόμους τρόπους στα μέρη που αγαπούν να παίζουν, όπως κινητά, cloud streaming και άλλες συσκευές.

Οι παίκτες ήταν πάντα στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Και καθώς αναπτυσσόμαστε, θα συνεχίσουμε να κρατάμε τους παίκτες στο επίκεντρο όλων αυτών. Θα συνεχίσουμε να ακούμε τα σχόλιά σας, να δημιουργούμε μια κοινότητα όπου μπορείτε να είστε ο εαυτός σας, όπου οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν την καλύτερη δουλειά τους και να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε πραγματικά διασκεδαστικά παιχνίδια.

Για τα εκατομμύρια των οπαδών που αγαπούν τα παιχνίδια της Activision, της Blizzard και της King, θέλουμε να ξέρετε ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα για να παίξετε. Εσείς είστε η καρδιά και η ψυχή αυτών των σειρών και είναι τιμή μας να σας έχουμε ως μέλη της κοινότητάς μας. Είτε παίζετε στο Xbox, το PlayStation, τη Nintendo, το PC ή το κινητό, είστε ευπρόσδεκτοι εδώ – και θα παραμείνετε ευπρόσδεκτοι, ακόμη και αν το Xbox δεν είναι το μέρος όπου παίζετε το αγαπημένο σας franchise. Γιατί όταν παίζουν όλοι, όλοι κερδίζουμε. Πιστεύουμε ότι τα σημερινά μας νέα θα ξεκλειδώσουν έναν κόσμο δυνατοτήτων για ακόμα περισσότερους τρόπους παιχνιδιού. Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξη. Έχουμε τόσα πολλά περισσότερα να κάνουμε τους επόμενους μήνες – είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον και ανυπομονώ να το μοιραστώ μαζί σας».

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, έκανε την εξής ανάρτηση στο X: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τους απανταχού gamers. Μαζί με την Activision Blizzard, θα υλοποιήσουμε το όραμά μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνδεθούν και να παίξουν σπουδαία παιχνίδια όπου, όποτε και όπως θέλουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις