Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε «αστρονομικά» επίπεδα οι επενδύσεις στην Generative AI μέχρι το 2027

Σύμφωνα με την International Data Corporation το 2023 οι επενδύσεις σε Generative AI λύσεις θα αγγίξουν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Generative AI είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της χρονιάς στον τεχνολογικό τομέα, αν όχι η μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει μεγάλη εταιρεία που να μην επιθυμεί να ενσωματώσει Generative AI λύσεις στο business plan της, για αυτό και οι επενδύσεις στον τομέα έχουν φτάσει σε «αστρονομικά» επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της International Data Corporation (IDC), μέχρι το 2027 οι δαπάνες για παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν λογισμικό, σχετικό υλικό υποδομής και υπηρεσίες πληροφορικής/επιχειρήσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της Generative AI, θα φτάσουν τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η IDC αναμένει ότι το 2023 οι επενδύσεις σε Generative AI λύσεις θα αγγίξουν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς, αντιπροσωπεύοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 73,3% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2027.

«Η Generative AI είναι κάτι περισσότερο από μια φευγαλέα τάση ή απλή διαφημιστική εκστρατεία. Είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού με εκτεταμένες επιπτώσεις και επιχειρηματικό αντίκτυπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ritu Jyoti, αντιπρόεδρος της IDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την IDC η αύξηση των επενδύσεων στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα είναι όχι μόνο υπερδιπλάσια του ρυθμού αύξησης των συνολικών δαπανών τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και 13 φορές μεγαλύτερη από το CAGR για τις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής κατά την ίδια περίοδο.

«Ο ρυθμός των δαπανών στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα περιοριστεί κάπως μέχρι το 2025 λόγω της αναταραχής στις αλλαγές φόρτου εργασίας και στην κατανομή πόρων, όχι μόνο στους ημιαγωγούς αλλά και στη δικτύωση, τις εγκαταστάσεις, την εμπιστοσύνη μοντέλων και τις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Rick Villars, αντιπρόεδρος της IDC.

Τέλος, μετά το 2027 η IDC προβλέπει ότι οι δαπάνες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης θα αντιστοιχούν στο 28,1% των συνολικών δαπανών τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση, καθώς το 2023 οι δαπάνες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης αντιστοιχούσαν μόνο στο 9% των συνολικών δαπανών στην AI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις