Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Google: Το απίστευτο ποσοστό που πληρώνει στην Apple για να είναι η μηχανή αναζήτησης του iPhone

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Bernstein, πριν από λίγο καιρό, υπολόγισε ότι η Apple λαμβάνει 18 έως 20 δισεκατομμύρια ετησίως, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των συνολικών ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Google, ύστερα από αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου εκεί ο τεχνολογικός κολοσσός βλέπει πολλά μυστικά των συναλλαγών του με την Apple να διαρρέουν.

Αφού έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η Google πληρώνει την Apple ένα τεράστιο ποσό για να είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης σε όλες τις συσκευές της, το Bloomberg αποκάλυψε το συνολικό ποσοστό των εσόδων της Google που κερδίζει η Apple.

Σύμφωνα λοιπόν με κατάθεση του Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Kevin Murphy η Google πληρώνει στην Apple το 36των συνολικών εσόδων που λαμβάνει από αναζητήσεις που έγιναν στο πρόγραμμα περιήγησης Safari σε iPhone, iPad και Mac.

Τα δεδομένα αυτά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ και όταν το ανέφερε αυτό ο κ. Μέρφι προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του δικηγόρου της GoogleJohn Schmidtlein, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως είναι αναμενόμενο η Google ήθελε να κρατήσει αυτά τα ποσά κρυφά όχι απαραίτητα για μην ενημερωθεί το κοινό, αλλά για να κρατήσει μακριά άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung, η οποία μπορεί να θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με την Google αν μάθαινε πόσα χρήματα λαμβάνει η Apple.

Επισημαίνεται ότι η Google το γνώριζε αυτό και κατέθεσε έγγραφα στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι η αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές της με την Apple, «θα υπονόμευε αδικαιολόγητα την ανταγωνιστική θέση της Google σε σχέση τόσο με τους ανταγωνιστές όσο και με άλλους αντισυμβαλλομένους».

Επιπλέον, η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Bernstein, πριν από λίγο καιρό, υπολόγισε ότι η Apple λαμβάνει 18 έως 20 δισεκατομμύρια ετησίως, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των συνολικών ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple.

Οι δύο κολοσσοί Apple και Google έχουν υπογράψει συμφωνία κατανομής εσόδων από το 2002, η οποία προηγείται του iPhone. Η συμφωνία αυτή θεωρείται η πιο σημαντική από τις συμφωνίες της Google με κατασκευαστές hardware, ενώ επίσης η Google απαιτεί να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του iphone.

Όμως, αυτές οι συμβάσεις χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού Google, ο οποίος μέσω του χρήματος, εμποδίζει άλλες μηχανές αναζήτησης να γίνουν η προεπιλεγμένη επιλογή στις συσκευές.

Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί αντιανταγωνιστική και αν αποδειχθεί το γεγονός αυτό στο δικαστήριο η Google θα δεχτεί κυρώσεις. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις