Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεπερνούν το ορόσημο των 2 δισ. οι παγκόσμιες αποστολές των 5G smartphones

Σχεδόν το 70% των αποστολών προήλθαν από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη

Ξεπέρασαν το «φράγμα» των 2 δισ. παγκοσμίως οι αποστολές των 5G smartphones στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με το Counterpoint Research’s Global Market Monitor Service. Το ορόσημο επιτεύχθηκε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 5 ετών, αρκετά συντομότερα δηλαδή απ’ ότι χρειάστηκε για τα 4G και 3G μοντέλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειάστηκαν 6 χρόνια για να φτάσουν το συγκεκριμένο ορόσημο οι αποστολές των 4G smartphones.

Σύμφωνα με την Counterpoint Research σχεδόν το 70% των αποστολών προήλθαν από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, στην κορυφή της λίστας με τα brands τις περισσότερες αποστολές βρίσκονται η Apple και η Samsung, έχοντας αποστείλει πάνω από 1 δισ. 5G smartphones διεθνώς.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων έχουν προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τις  5G συσκευές που προσφέρουν, με την αγορά να έχει γίνει πλέον ιδιαιτέρως ανταγωνιστική. Για παράδειγμα, η σειρά των iPhone 12, το οποίο ήταν μια από τις πρώτες συσκευές με κάλυψη δικτύου 5G, έφτασε τις 100 εκατ. αποστολές το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η δυναμική αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με τη συγκεκριμένη σειρά να φτάνει τον αριθμό ρεκόρ των 200 εκατ. αποστολών το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Συγχρόνως, η τιμή των 5G smartphones παραμένει αρκετά ανταγωνιστική, χάρη στις μικρές διαφορές που έχει το κόστος των μεταξύ των 5G και 4G chipsets, αλλά και στη στρατηγική επιλογή εξοπλισμού που γίνεται από τους κατασκευαστές.

Από την άλλη, η ζήτηση για 5G smartphones είναι υψηλή και στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι περισσότερες εταιρείες smartphone έχουν προσθέσει κάλυψη δικτύου 5G και στις πιο οικονομικές σειρές τους, ενώ οι περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επεκτείνει σημαντικά την κάλυψη 5G. Έτσι λοιπόν οι αγορές όπως αυτή της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις αποστολές των 5G smartphones το επόμενο διάστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις