Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ενώπιον της δικαιοσύνης η SpaceX για απολύσεις μηχανικών που κατηγόρησαν τον Μασκ για σεξισμό

Η εταιρεία κατηγορείται  για παραβίαση του Natonal Labor Relations Act, ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων να συσπειρώνονται και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Η SpaceX θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστή της αμερικανικής επιτροπής εργασίας για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι απέλυσε οκτώ μηχανικούς το 2022 επειδή άσκησαν κριτική στον διευθύνοντα σύμβουλο Ίλον Μασκ και τον κατηγόρησαν για σεξιστική συμπεριφορά σε επιστολή προς στελέχη της εταιρείας.

Ο γενικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), ο οποίος ενεργεί ως εισαγγελέας, ισχυρίζεται ότι η SpaceX παραβίασε την εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ απολύοντας τους μηχανικούς το 2022, αφού κυκλοφόρησαν μια επιστολή που κατηγορούσε τον Μασκ για σεξιστική συμπεριφορά και υποστήριζε ότι η εταιρεία ανέχεται τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Ουσιαστικά, η SpaceX κατηγορείται για παραβίαση του Natonal Labor Relations Act, ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων να συσπειρώνονται και να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι μηχανικοί κατέθεσαν ξεχωριστά καταγγελίες σε μια υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων της Καλιφόρνιας, κατηγορώντας τη SpaceX ότι ανέχθηκε τις διακρίσεις λόγω φύλου και ότι άσκησε αντίποινα σε βάρος των εργαζομένων που διαμαρτυρήθηκαν.

Η SpaceX αρνήθηκε τις παραβάσεις, ενώ επιτέθηκε στις βασικές λειτουργίες του συμβουλίου εργασίας στην αγωγή, την οποία κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας. Ένας δικαστής μετέφερε τον περασμένο μήνα την υπόθεση στην Καλιφόρνια, επικαλούμενος το γεγονός ότι η υπόθεση της επιτροπής εργασίας εκδικάζεται εκεί.

Εάν η SpaceX χάσει το δικαστήριο, θα μπορούσε να διαταχθεί να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους αποζημιώσει για τις χαμένες αποδοχές και παροχές.

Η εταιρεία εκπροσωπείται από δικηγόρους του δικηγορικού γραφείου Morgan Lewis & Bockius, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Ρινγκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του NLRB κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις