Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη το εκθεσιακό «δίδυμο» της ΔΕΘ-Helexpo για την πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία

Η 1η έκθεση για την «πράσινη» και «έξυπνη» ενέργεια «Renewable Energy», που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαρτίου, μαζί με τη 2η διοργάνωση «Forward Green» για την κυκλική οικονομία, η οποία φέτος έχει διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι προσελκύει κάθε χρόνο την τελευταία τριετία ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με το 60% της ισχύος που εγκαθίσταται να αφορά σε φωτοβολταϊκά, το 30% σε αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 10% σε άλλες μορφές. Πάντως, το ενδιαφέρον που κατατίθεται για επενδύσεις είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με τη δυνατότητα απορρόφησής τους, όπως επισήμανε ο διευθυντής του energypress.gr, δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις «Forward Green» και «Renewable EnergyTech».

Ο κ. Παναγούλης επισήμανε ακόμα ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν δημιουργήσει 30.000-35.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 22.000 ισοδύναμα θέσεων πλήρους απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ανά μεγαβάτ ΑΠΕ είναι πέντε έως έξι φορές περισσότερες, σε σχέση με όσες προκύπτουν στην πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας. Διευκρίνισε δε, ότι η εγχώρια Προστιθέμενη Αξία από τέτοιες επενδύσεις δεν είναι μικρή, καθώς αυτή ανέρχεται στο 60% για κάθε ευρώ που επενδύεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών («τώρα που η τιμή τους έχει μειωθεί»), στο 55% για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στο 30% για τα χερσαία αιολικά.

Η 1η έκθεση για την «πράσινη» και «έξυπνη» ενέργεια «Renewable Energy», που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ,  θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαρτίου, μαζί με τη 2η διοργάνωση «Forward Green» για την κυκλική οικονομία, η οποία φέτος έχει διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με πέρυσι.

Στις δύο εκθέσεις, ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας των οποίων αποτυπώνεται στη συμμετοχή 210 εκθετών (άμεσα και έμμεσα) από την Ελλάδα και 20 χώρες, συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των δύο κλάδων, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι διοργανώσεις διεκδίκησαν και έλαβαν πιστοποίηση κατά το πρότυπο ISO 20121 από την εταιρεία «Bureau Veritas». Κατά τον κ. Ποζρικίδη, το 20% των εκθετών είναι ξένοι, ενώ πάνω από 500 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ 150 επιχειρήσεων από 18 χώρες θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 8-9 Μαρτίου, στο πλαίσιο προγράμματος διεπιχειρηματικών συναντήσεων, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, τόνισε πως με την προσθήκη, φέτος, της Renewable EnergyTech στο εκθεσιακό ημερολόγιο της εταιρείας, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένα ολοκληρωμένο γεγονός για την κυκλική οικονομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στο εκθεσιακό γεγονός για την τεχνολογία «Beyond», που η εταιρεία διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Απρίλιο. Όπως γνωστοποίησε, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo προώθησε τη Beyond στη Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη, ήτοι στο μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό γεγονός για τα τεχνολογικά οικοσυστήματα παγκοσμίως. «Ξεκινάμε μεγάλη καμπάνια για την ενεργοποίηση του οικοσυστήματος της περιοχής μας. Στόχος είναι η Beyond να εξελιχθεί στη MWC της περιοχής μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα παρουσιαστεί στις δύο εκθέσεις

Στις δύο εκθέσεις, που θα εγκαινιαστούν στις 16.00 της Πέμπτης 7 Μαρτίου, μετέχουν δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα, βιοαέρια, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κ.λπ), της αποθήκευσης ενέργειας, του υδρογόνου και των «πράσινων» αερίων, της ηλεκτροκίνησης, της εξοικονόμησης, των έξυπνων εφαρμογών διαχείρισης, των πρακτικών επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, της αξιοποίησης πρώτων υλών και της ανακύκλωσης. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο επενδυτικό σκέλος των δύο εκθέσεων με παρουσία μεγάλων εταιρειών κατασκευής και διαχείρισης φωτοβολταϊκών πρότζεκτ.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς το διεθνές Forum (Helexpo Dialogues) για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τις πράσινες τεχνολογίες με 14 ενότητες και 77 ομιλητές. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 33 μεμονωμένες εκδηλώσεις με 110 εισηγητές/ομιλητές. Τα «Helexpo Dialogues» θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, την Energypress και το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ενταγμένη σε αυτά είναι και η ημερίδα διαλόγου του Ράδιο Θεσσαλονίκη για τον αντίκτυπο του έργου του Flyover στην καθημερινότητα.

Επίσης, η πρωτοβουλία «Circulart« θα παρουσιάσει την εικαστική έκθεση «Ανα-Κύκλωση», στην οποία λαμβάνουν μέρος πέντε σημαντικοί καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, με έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΔΕΘ-HELEXPO και της Art-Thessaloniki International Fair, ενώ την επιμέλειά της έχει ο γκαλερίστας και art director Παντελής Τσάτσης. Παρούσα και ενισχυμένη στις δύο «πράσινες» εκθέσεις είναι και η πρωτοβουλία Zero Waste, η οποία δεν αφορά μόνο τη συλλογή απορριμμάτων από τους επισκέπτες, αλλά έχει πλέον επεκταθεί, για να καλύπτει και τους εκθέτες με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε κοινόχρηστα σημεία των περιπτέρων.

Η είσοδος στις FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής με έναν από τους παρακάτω τρόπους: ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα της έκθεσης ή εγγραφή στα κέντρα πληροφοριών στις εισόδους της έκθεσης (Περίπτερα 15 & 13). Το ωράριο των δύο εκθέσεων είναι Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 19:00. Οι δύο εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις