Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Grok: Το chatbot της xAI του Ίλον Μασκ θα είναι Open-Source

Η Startup Τεχνητής Νοημοσύνης του Ίλον Μασκ θα λανσάρει το "Grok" επισήμως αυτή την εβδομάδα

Η xAI, η Startup Τεχνητής Νοημοσύνης του Ίλον Μασκ θα λανσάρει επισήμως αυτή την εβδομάδα. Το “Grok”, ένα chatbot το οποίο θα ανταγωνίζεται το ChatGPT της OpenAI. Μάλιστα ο Μασκ σε ανάρτηση του στο Χ δήλωσε ότι το Grok, σε αντίθεση με το ChatGPT θα είναι Open-Source.

Η κίνηση αυτή του Μασκ έρχεται σχεδόν 2 εβδομάδες μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντα συμβούλου της Σαμ Άλτμαν για παραβίαση συμβολαίου. Ειδικότερα, ο Μασκ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της OpenAI, αλλά αποχώρησε από το ΔΣ της εταιρείας το 2018, κατηγόρησε τη διοίκηση της OpenAI ότι εγκατέλειψε την αρχική αποστολή της, η οποία δεν ήταν άλλη από το να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για το κέρδος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο αρχικός στόχος των ιδρυτών της OpenAI ήταν να φτιάξουν μια Open-Source μη κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά πλέον η ΑΙ εταιρεία επικεντρώνεται αποκλειστικά στο κέρδος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Grok

Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η xAI «το Grok είναι ένα chatbot, σχεδιασμένο σύμφωνα με το “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, έτσι ώστε να μπορεί να απαντήσει σχεδόν σε οτιδήποτε και να προτείνει ακόμη και τι ερωτήσεις να κάνετε»!

Βασικός στόχος της xAI είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «για να προωθήσει τη συλλογική κατανόηση του σύμπαντος».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όρος “Grok”, συναντάται για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ρόμπερτ Χάινλαϊν «Ξένος, σε ξένο πλανήτη» που κυκλοφόρησε το 1961.

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα το “grok” είναι ένας αρειανός όρος χωρίς άμεση γήινη μετάφραση. Οι κριτικοί έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να αποκωδικοποιήσουν την ακριβή σημασία του όρου, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ίσως έχει να κάνει με την πολύ βαθιά ενσυναίσθηση ή διαίσθηση που μπορεί να έχει κάποιος.

Πάντως, η xAI έχει αναφέρει στο παρελθόν πως αποστολή της είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα AI για ανθρώπους όλων των κοινωνικών και πολιτικών απόψεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις