Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Σκάρλετ Γιόχανσον κατηγορεί την OpenAI ότι της «έκλεψε» την φωνή

Η Χολιγουντιανή ηθοποιός δήλωσε «σοκαρισμένη» και «θυμωμένη», καθώς η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα chatbot ονόματι "Sky" με μια παρόμοια φωνή με τη δική της

Νέα κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην OpenAI και τη Σκάρλετ Γιόχανσον, με την Χολιγουντιανή ηθοποιό να κατηγορεί την AI εταιρεία ότι της έκλεψε τη φωνή.

Η Γιόχανσον δήλωσε «σοκαρισμένη» και «θυμωμένη» με την εταιρεία που κυκλοφόρησε ένα chatbot ονόματι “Sky” με μια παρόμοια φωνή με τη δική της. Η σταρ του Χόλιγουντ αποκάλυψε ότι ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, την είχε προσεγγίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας της να συνεργαστούν ώστε να χρησιμοποιηθεί η φωνή της σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του ChatGPT. Ωστόσο, η ίδια ανέφερε πως αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο εγχείρημα «μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους.»

Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κυκλοφόρησε νέα AI εργαλεία ήχου, μεταξύ των οποίων υπήρχε και ένα σύστημα με την ονομασία Sky.

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δυσπιστούσα που ο κ. Άλτμαν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια φωνή που ακουγόταν τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου, που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη διαφορά», ανέφερε σε δημόσια δήλωση της η Γιόχανσον.

«Ο κ. Άλτμαν υπονόησε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μία μόνο λέξη ‘her’ – μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου σε ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, που δημιουργεί μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο», πρόσθεσε η ηθοποιός.

Μάλιστα, η Γιόχανσον ανέφερε ότι ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της «δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το demo του ChatGPT 4», ζητώντας της να επανεξετάσει την προσφορά τους να εργαστεί γι’ αυτούς. Όμως η διάσημη ηθοποιός υποστηρίζει ότι πριν προλάβει να απαντήσει το σύστημα είχε ήδη κυκλοφορήσει.

«Ως αποτέλεσμα των πράξεών τους, αναγκάστηκα να προσλάβω νομικό σύμβουλο, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές στον κ. Άλτμαν και την OpenAI, εκθέτοντας τι είχαν κάνει και ζητώντας τους να περιγράψουν λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησαν τη φωνή Sky», τόνισε η ίδια.

Η απάντηση της OpenAI

Η OpenAI αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη φωνή της Γιόχανσον και υποστηρίζει ότι η φωνή στο μοντέλο είναι προϊόν επεξεργασίας και σύνθεση πέντε φωνών που ανήκουν σε ηθοποιούς φωνής που συνεργάζονται με την εταιρεία την ταυτότητα των οποίων αρνήθηκε να αποκαλύψει.

Ωστόσο, η AI εταιρεία συμφώνησε να κατεβάσει τη φωνή “Sky”.

«Η φωνή της Sky δεν είναι η φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Επιλέξαμε τον ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κυρία Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την κυρία Γιόχανσον, έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις