Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι μονόκεροι των Startup αυξάνονται, πληθύνονται και δυναμώνουν (;)

Μια πρόσφατη έρευνα από τη Spoke Intelligence αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 208 εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, ή αλλιώς unicorns, ενώ 21 από αυτές έχουν φτάσει τα 10 δισ. δολ.! Η συνολική αποτίμηση των unicorns αγγίζει τα 1,3 τρισ. δολάρια και έχουν συγκεντρώσει 175 δισ. δολ. χρηματοδότηση.

Όπως είναι αναμενόμενο το φυσικό τους περιβάλλον είναι η Καλιφόρνια αφού οι μισοί ζουν και αναπτύσσονται εκεί.

98 από αυτούς δραστηριοποιούνται στον καταναλωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη λιανική πώληση και στα marketplaces με τα μεγαλύτερα παραδείγματα να είναι τα Etsy και Alibaba αλλά και τα AirBnb και Lyft. Άλλες 112 εταιρείες δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικές υποδομές για μεγάλες εταιρείες και κάθετους τομείς όπως για παράδειγμα: FinTech, HealthTech, CleanTech, ενώ Nest, DJI και Jasper Technologies είναι τα παραδείγματα από την κατηγορία IoT.

Εκτός της Καλιφόρνια οι unicorns υπάρχουν στη Νέα Υόρκη, 23 από αυτούς, με τους υπόλοιπους να προτιμάνε τη Μασσαχουσέττη, το Τέξας και το Ιλλινόις.

Η Ευρώπη δυστυχώς έχει μόνο 13 unicorns οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας ενώ αυτές οι εταιρείες έχουν και τις χαμηλότερες επιδόσεις όλων μια και ο μέσος όρος των unicorns έχει επιστρέψει επτά φορές την επένδυση που έλαβε ενώ στην Ευρώπη η επιστροφή είναι περίπου 4 φορές. Η Κίνα συγκεντρώνει 33 εταιρείες ενώ 5 βρίσκονται στην Ινδία και 2 στην Σιγκαπούρη.

Το 2015 γεννήθηκαν 81 unicorns, ένα εντυπωσιακό νούμερο, με το 40% εξ αυτών να είναι εκτός Αμερικής ενώ ο μέσος χρόνος για να μπει μια Startup στο κλαμπ των unicorn είναι έξι έτη. Ακόμα μεγαλύτερος είναι και ο χρόνος εξόδου από το κλαμπ μια και το 75% εξ αυτών παραμένουν εκεί.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές στις unicorns είναι τα επίσης μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια της Αμερικής: Sequoia, Accel Partners και Andreessen.

Βέβαια, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές το 2015 υπήρχε πολύ και φθηνό χρήμα στην αγορά, ευνοϊκά πλαίσια για τους επενδυτές, με τις επενδύσεις των οποίων να μοιάζουν περισσότερο με δανεισμό, κάτι που «εκτόξευσε» τις αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών γενικά. Αυτή η τάση μάλλον δεν θα συνεχιστεί το 2016 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις