Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα γίνει η Ινδία η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά;

Από τις Σκανδιναβικές χώρες το περιμέναμε, η Ινδία πάει να κάνει την έκπληξη μια έχει βάλει δυνατές βάσεις για μια οικονομία που θα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ψηφιακές συναλλαγές. Και η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη μια και η Ινδία είναι γνωστή για τους μεγάλους περιορισμούς και αυστηρούς ελέγχους στο τραπεζικό της σύστημα.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, μέσω του οργανισμού NPCI, ανέπτυξε μια open source πλατφόρμα, τη Unified Payments Interface (εφεξής UPI) την οποία παρουσίασε σε Ινδούς developers μάλιστα σε πρόσφατο workshop για λόγους εξοικείωσης και εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα επιτρέπει την εύκολη και άμεση μεταφορά χρημάτων και πληρωμές μεταξύ τραπεζών και μεταξύ τραπεζών και ψηφιακών πορτοφολιών, κάτι που εμπίπτει στον τομέα του FinTech…

O οργανισμός NPCI έχει αναπτύξει ένα ινδικό σύστημα πληρωμών μέσω καρτών και έχει θέσει σαν όριο σε όλες τα μέρη που προσφέρουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές να υιοθετήσουν τη UPI εντός τριετίας. Επίσης για να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο χρήσης της νέα πλατφόρμας θα επιδοτεί με ένα μικρό ποσό κάθε συναλλαγή.

npci
Μέχρι την εμφάνιση της UPI το σύστημα πιστοποίησης των χρηστών για ψηφιακές πληρωμές ήταν αρκετά πολύπλοκο και απωθούσε τον κόσμο, πλέον η πιστοποίηση θα γίνεται σχεδόν άμεσα με χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας της Ινδίας (!), τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του χρήστη και της σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που πρέπει να υπάρχει.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που θέλει να λύσει η NPCI είναι η κατακερματισμένη αγορά των ψηφιακών πορτοφολιών στην Ινδία, μια και υπάρχουν τουλάχιστον 10 απο αυτά.

Όπως εξηγεί σε σχετικό άρθρο του ο Shwetav Agarwal, Solution Architect της NPCI: “Το πρόβλημα με τα ψηφιακά πορτοφόλια στην Ινδία είναι μεγάλο με την αγορά να είναι κατακερματισμένη μια και κάθε υπηρεσία χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα πληρωμών το οποίο δεν είναι είναι συμβατό με κάποιο άλλο”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις