Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ABN AMRO και IBM στο “τρένο” του Blockchain

Μερικά χρόνια πριν το Blockchain ήταν μια εξεζητημένη τεχνολογία ακόμα και για tech-nerds, σήμερα πάει να αλλάξει τα πάντα σε οποιαδήποτε σχεδόν ανάγκη ψηφιακής πιστοποίησης και καταγραφής μια και δεν παραχαράσεται, δεν “πέφτει” και δεν καταστρέφεται σχεδόν ποτέ, και είναι σχετικά φθηνό στην υλοποίησή του, τουλάχιστον σε μεγάλες κλίμακες.

Αγορές και μεταβιβάσεις οχημάτων, οποιαδήποτε συναλλαγή απαιτεί συμβολαιογράφο, το κτηματολόγιο, ταυτότητεςχρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αγορές και εγγυήσεις κ.α. μπορούν να υλοποιηθούν πάνω στο Blockchain εξαλείφοντας οποιονδήποτε μεσάζοντα και συναφή κόστη, με τις συναλλαγές να γίνονται σχεδόν αυτόματα.

Βέβαια μπορεί το Blockchain να μην παραχαράσεται αλλά η υλοποίησή του σε μια υποδομή cloud μπορεί να κρύβει διάφορα ζητήματα ασφάλειας μια και δεν έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί σε κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα πρότυπα, επαφίεται στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτό και τις δικτυακές υποδομές να φροντίσουν όλα τα ζητήματα ασφάλειας.

Η IBM σε συνεργασία με ειδικούς στην ασφάλεια δεδομένων, κρυπτογράφους και ερευνητές δημιούργησε δικτυακές υποδομές cloud με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (πρότυπα FIPS 140-2 και EAL) οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν εφαρμογές Blockchain σε επίπεδο κράτους αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικό και ειδικά στους απαιτητικούς τομείς της υγείας και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

H μεγάλη Ολλανδική τράπεζα ABN AMRO έχει δημιουργήσει μια ομάδα άνω των 30 ατόμων η οποία θα ερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα χρήσης του Blockchain σε διάφορα σενάρια εντός τράπεζας. Τα workshops έχουν στη διάθεσή τους έξι εβδομάδες να αποφασίσουν αν το σενάριο χρήσης έχει κάποια προοπτική. Αν έχει, γίνεται ένα πιο δομημένο πείραμα.

Φυσικά θα εξεταστούν και όλες οι απαραίτητες διασυνδέσεις με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα της χώρας πάντα μέσω Blockchain.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις