Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GSK και Google προετοιμάζουν το μέλλον των φαρμάκων μέσω της Βιοηλεκτρονικής

Η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GSK και η Verily Life Sciences (πρώην Google Life Sciences) μια εταιρεία του ομίλου Alphabet, στον οποίο πλέον ανήκει και η Google, θα δημιουργήσουν τη νέα εταιρεία Galvani Biolectronics με σκοπό την έρευνα, ανάπτυξη και την έξοδο στην αγορά βιοηλεκτρονικών φαρμάκων.

Η νέα εταιρεία θα έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο με την GSK να συμμετέχει με 55% και την Verily με 45% με τις δυο εταιρείες να συνεισφέρουν στην Galvani Biolectronics πολύτιμες πατέντες αλλά και 540 εκατ. λίρες σε μια περίοδο επτά ετών.

Τα βιοηλεκτρονικά φάρμακα είναι ένα νέο επιστημονικό πεδίο το οποίο έχει στόχο την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων ασθενειών με χρήση μικρών ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων τα οποία επεμβαίνουν στα ηλεκτρικά σήματα που περνούν ανάμεσα στο νευρικό μας δίκτυο, και στα όργανα του σώματός μας, ειδικά σε αυτά τα σήματα τα οποία είναι αλλοιωμένα ή ακανόνιστα λόγω διαφόρων ασθενειών.

Implants
Η συγκεκριμένη συσκευή είναι ένα πρωτότυπο βιοηλεκτρονικού εμφυτεύματος το οποίο ξεχώρισε στον σχετικό διαγωνισμό της GSK το 2013.

Για παράδειγμα φλεγμονώδη νοσήματα και ενδοκρινολογικές διαταραχές καθώς και αυτές του μεταβολισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό το νέο είδος θεραπείας.

Η GSK ερευνά το αντικείμενο από το 2012 και εκτιμά ότι χρόνιες ασθένειες όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο διαβήτης Τύπου 2, προβλήματα με την ουροδόχο κύστη κ.α. μπορούν να έχουν θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι μικρές συσκευές θα εμφυτεύονται πάνω στα κατάλληλα νεύρα ή και στο δέρμα για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ασθενειών είτε επεμβαίνοντας στα ηλεκτρικά σήματα είτε αποκλείοντας τα. Η αρχή λειτουργίας είναι παρόμοια με έναν βηματοδότη ή τον εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο για ασθένειες όπως η Πάρκινσον.

Ο στόχος της Galvani θα είναι να βγουν τα πρώτα προϊόντα στην αγορά από το 2025 και μετά κάτι σχετικά δύσκολο λόγω των μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τις κλινικές δοκιμές, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την αγορά της Αμερικής.

Σε πρώτη φάση η νέα εταιρεία θα στελεχωθεί με 30 ειδικούς επιστήμονες, μηχανικούς και ιατρούς και θα προχωρήσει σε διάφορες συμπράξεις και συνεργασίες με τις μητρικές εταιρείες, τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και άλλα ερευνητικά κέντρα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των νέων βιοηλεκτρονικών φαρμάκων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις