Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Λετονία το κάνει όπως η Εσθονία για να γίνει “Startup Nation” της Ευρώπης

Η Εσθονία έχει κάνει μεγάλο ντόρο σχετικά με το πρόγραμμα e-residency που τρέχει με επιτυχία εδώ και δυο χρόνια σχεδόν, έχοντας προσελκύσει πάνω 10.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο, κάτι που δεν γινόταν να αφήσει αδιάφορη τη γείτονα Λετονία.

Το υπουργείο οικονομικών της Λετονίας σε συνεργασία με τη ένωση Startup της χώρας κατέθεσε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο ένα απλούστατο, αυτο-ρυθμιζόμενο και σημαντικό νομοσχέδιο για τις Startups αρχικού σταδίου. Έχει αναφερθεί αρκετές φορές ότι το μεγαλύτερο αρχικό κόστος για όλες τις Startups δεν είναι άλλο από το μισθολογικό κόστος της ομάδας.

O νέος νόμος ορίζει ότι στις Startups που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ο μηνιαίος φόρος θα είναι 252 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως ύψους μισθού, με την κυβέρνηση να καλύπτει τις κρατήσεις για τις κοινωνικές παροχές, ενώ δεν θα υπάρχει άλλη πληρωμή φόρου για τους υπαλλήλους αλλά και για τις Startups για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Η προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να έχουν αποδείξει ότι έχουν καινοτομικά στοιχεία και προοπτικές μέσω συγκέντρωσης ελάχιστου κεφαλαίου επένδυσης 30.000 ευρώ από κάποιο VC, επενδυτή ή Accelerator.

Με αυτό το τρόπο αναμένεται να δημιουργηθούν και να υποστηριχθούν Startups όπως Οι Dripit, Taxify και η 99 Led Baloons να κάνουν το Scaleup και να γίνουν η νέα Microtik

Στόχος της ένωσης Startups της χώρας είναι να διπλασιαστούν οι επενδύσεις σε Startups μέχρι το 2020 έτσι ώστε να φτάσει την πιο προχωρημένη στο θέμα, Εσθονία, και να ξεπεράσει την Λιθουανία. Αυτό θα γίνει μέσω των πρωτοβουλιών όπως ο προαναφερόμενος φόρος στις Startups αλλά και μέσω κρατικών επενδύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα της Altum.

Λετονια
Σε αυτό αυτό σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός της Εσθονίας είναι περίπου 1,3 εκατ., της Λετονίας 1,9 εκατ. και της Λιθουανίας 2,9 εκατ.

 E-resident στην Εσθονία

Η Εσθονία έχει προσελκύσει όπως προαναφέραμε πάνω από 10.000 άτομα στο πρόγραμμα e-residency, οι περισσότεροι εκ των οποίων ενδιαφέρονται για τη δημιουργία εταιρείας στην βαλτική χώρα. Η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας γίνεται εξ’  ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου και κοστίζει 190 ευρώ, τα οποία στέλνονται με έμβασμα.

Το ελάχιστο κεφάλαιο το οποίο απαιτείται για μια προσωπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι 2,500 ευρώ τα οποία μπορούν να καταβληθούν αργότερα. Το μόνο «πρόβλημα» που υπάρχει ακόμα είναι η μη δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού εξ΄αποστάσεως, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον.

Η λύση για αυτό το ζήτημα έρχεται μέσα από υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων όπως οι LeapIN και  1Office οι οποίες αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της φυσικής έδρας της εταιρείας και το άνοιγμα των λογαριασμών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις