Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όταν οι FinTech Startups εξαγοράζουν τους παραδοσιακούς παίκτες

Αυτό ακριβώς συνέβη στον Καναδά με την FinTech Startup Mylo που ιδρύθηκε το 2015 και δεν έχει ακόμα λανσάρει το προϊόν της στην αγορά και την Tactex η οποία είναι μια εταιρεία έξι ετών και ασχολείται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με χαρτοφυλάκιο 82 εκατ. δολ.

Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, οι μεγάλοι παραδοσιακοί παίκτες σε μια αγορά, όπως είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες, να εξαγοράζουν ή να συνεργάζονται με FinTech Startups όταν νιώθουν ότι απειλούνται ή όταν υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία.

Βέβαια στη περίπτωση της Mylo και της Tactex, η εξαγορά έγινε σε μια μικρομεσαία παραδοσιακή εταιρεία ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες Startups με τα απαραίτητα κεφάλαια να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρόσβαση σε μια νέα αγορά ή υπηρεσίες.

Η Mylo αυτό που κάνει είναι να στρογγυλοποιεί τις αγορές που θα κάνουν οι πελάτες της και τη διαφορά να την αποταμιεύει σε ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται από τους πελάτες για να διάφορους στόχους: π.χ. να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι.

Με την εξαγορά της Tactex η Mylo θα αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, θα έχει πρόσβαση στα δικά της funds και παράλληλα θα προσφέρει και επί πληρωμή επενδυτικές συμβουλές στους πελάτες της, σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια καλή κίνηση όλα δείχνουν.

Προφανώς πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση μια και οι δυο εταιρείες συνεργαζόντουσαν για πάνω από ένα έτος και ίσως να υπήρχε άμεση ανάγκη για ρευστό από την Tactex, κάτι που προφανώς είχε η Mylo από ιδιώτες επενδυτές, οπότε και έγινε ο «γάμος».

Όπως αναφέρει το Tearsheet, υπάρχουν 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και 1.541 από αυτά έχουν έχουν ενεργητικό κάτω από 100 εκατ. δολ. και αρκετές προβληματικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι με περίπου 25 εκατ. δολ. οι καλά χρηματοδοτημένες Startups θα μπορούσαν άνετα να εξαγοράσουν τράπεζες.

Βέβαια, ακόμα και να υπάρχουν τα κεφάλαια, το να αγοράσει μια Startup μια τράπεζα πρόκειται για ένα μεγάλο και πολύπλοκο κανονιστικά και λειτουργικά εγχείρημα που απαιτεί πολλούς πόρους και τεχνογνωσία πέρα από χρήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις