Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας προειδοποιεί για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων

Απ΄ ότι φαίνεται η χρήση Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά μεγάλη στην Αλβανία ένα γεγονός το οποίο ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας να εκδώσει δελτίο τύπου προειδοποιώντας για το υψηλό ρίσκο που κρύβει η συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου η κεντρική τράπεζα δεν έχει αδειοδοτήσει κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και εταιρεία στη χώρα για χρήση και έκδοση ψηφιακών νομισμάτων ως εκ τούτου δεν υπάρχουν κανόνες και ρυθμιστικά πλαίσια στην συγκεκριμένη αγορά και το ρίσκο επενδύσεων στα κρυπτονομίσματα είναι μεγάλο.

Επίσης αναφέρεται ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και αναφέρονται οι παρακάτω κίνδυνοι στη χρήση τους για συναλλαγές και επενδύσεις:
– H αξία των εικονικών νομισμάτων που διαπραγματεύονται ή επενδύονται στις αντίστοιχες πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι εγγυημένη και είναι αρκετά ασταθής. Η αξία των νομισμάτων μπορεί να μεταβληθεί προκαλώντας στον επενδυτή μεγάλες απώλειες ενώ σε περίπτωση ελλείμματος ρευστότητας του αντισυμβαλλομένου, το εικονικό νόμισμα δεν θα μπορεί να μετατραπεί σε συμβατικό νόμισμα (fiat).

– Οι «ανταλλάκτες» εικονικών νομισμάτων είναι άγνωστοι ή εταιρείες ιδιωτικού δικαίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

– Όσο οι πλατφόρμες συναλλαγών είναι μόνο εικονικές και όχι κρυπτογραφημένες, είναι εκτεθειμένες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επένδυση γίνεται ανασφαλής.

– Εφόσον η επένδυση σε αυτά τα νομίσματα είναι ανώνυμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή το λαθρεμπόριο.

– Τα συστήματα πιστοποίησης στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν σάρωση διαβατηρίων, σάρωση του αμφιβληστροειδούς ή δακτυλικά αποτυπώματα. Η εφαρμογή αυτών των μορφών αναγνώρισης δεν υπόκειται στους νόμους και κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή τα πρότυπα ασφαλείας και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα εν λόγω διαπιστευτήρια θα διαχειρίζονται με ασφάλεια, ώστε να αποφευχθεί η κλοπή τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις