Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Πολωνική blockchain Startup Billon παίρνει 2 εκατ. ευρώ από το SME Instrument

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην EE, Horizon 2020, μέσω του SME Instrument, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της blockchain startup Billon με 2 εκατ. ευρώ για να σχεδιάσει ένα ψηφιακό σύστημα μικρο-πληρωμών για δεκάδες διαφορετικές εφαρμογές με κανονικά νομίσματα με ελάχιστο κόστος.

Οι λεγόμενες εναλλακτικές πληρωμές θα διαμορφώσουν μια αγορά 1,4 τρισ. δολ. σύμφωνα με εκτιμήσεις, και πρόκειται για πληρωμές οι οποίες σήμερα γίνονται με προπληρωμένες κάρτες, με κουπόνια αλλά και SMS, με μεγάλο πεδίο δράσης τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου εκατομμύρια κόσμος πληρώνει για υπηρεσίες και προϊόντα μέσω καρτοκινητής τηλεφωνίας, ελλείψει πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Φυσικά άλλες εφαρμογές για τις μικρο-πληρωμές είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά οι πληρωμές για περιεχόμενο οι οποίες με το παραδοσιακό σύστημα ψηφιακών πληρωμών έχουν υψηλά κόστη και προμήθειες κάνοντάς τες πολλές φορές ασύμφορες.

Η Billon έχει ήδη αναπτύξει την αρχική μορφή μιας πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών blockchain η οποία στην ουσία εκμηδενίζει τα ενδιάμεσα κόστη και τα ενδιάμεσα μέρη (βλ. τράπεζες, εταιρείες καρτών κ.α.) και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα βγει δοκιμαστικά στην αγορά της Πολωνίας και το 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν συνεχίσει για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το συναρπαστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η Billon, σε συνεργασία με τράπεζες, θα συνδέσει και θα ψηφιοποιήσει τα επίσημα νομίσματα της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη πλατφόρμα Blockchain με τους χρήστες όχι μόνο να μπορούν να λαμβάνουν πληρωμές αλλά να μπορούν να καταναλώνουν online τα ποσά αυτά για αγορές κλπ.

Μέχρι σήμερα η σύνδεση νομισμάτων στις αναπτυγμένες χώρες σε μια πλατφόρμα blockchain έχει γίνει σε δοκιμαστικό επίπεδο με το δολάριο των Η.Π.Α. από την Chain και με την έκδοση μιας χρεωστικής κάρτας με λίρες Αγγλίας από την SETL και την Deloitte. Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν βρει πρόσφορο έδαφος κυρίως στην Αφρική μια και δεν υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτι που γίνεται εφικτό με τα ψηφιακά νομίσματα και τη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σίγουρα πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, από αυτά που οι τράπεζες και οι εταιρείες καρτών θα πρέπει να διαχειριστούν στα χρόνια που έρχονται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις