Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως μια εσπρεσομηχανή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να φέρει μεγάλη εξοικονόμηση νερού στη Γη

Ήταν θέμα χρόνου οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να μπορούν να απολαμβάνουν τον espresso τους, σε μόνιμη βάση πλέον μάλιστα, κάτι που θα φέρει σημαντικά οφέλη στη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων εδώ στη Γη.

Η Argotec ιδρύθηκε το 2008 και είναι μια ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής μηχανικής που προσφέρει υπηρεσίες έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης και προϊόντα που απευθύνονται σε διάφορους τομείς: μηχανική, τεχνολογία πληροφορικής, ολοκλήρωση συστημάτων, πτήσεις και επιχειρήσεις ανθρώπινου διαστήματος, λύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραγωγή τροφών για το διάστημα για τους Ευρωπαίους αστροναύτες και σχεδιασμός και κατασκευή μικρών δορυφόρων.

Η Argotec έχει επικεντρώσει την δραστηριότητά της στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στον τομέα της μηχανικής αεροδιαστημικής για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και υπηρεσιών, των οποίων η εφαρμογή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Γη

Για τη Lavazza δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, ιδρύθηκε στο Τορίνο το 1895 και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής καφέ στον κόσμο, ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια εδώ και τέσσερις γενιές. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες, μέσω θυγατρικών και των εταιριών διανομής, εξάγοντας το 60% της παραγωγής του.

Lavazza_1

Ο καφές αποτελεί τον πρωταγωνιστή της αποστολής VITA (ιταλική λέξη για τη «ζωή» και ένα αρκτικόλεξο για τη «Ζωτικότητα, την Καινοτομία, την Τεχνολογία, την Ικανότητα»), που έφερε τον Paolo Nespoli και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΣΔΙΤ για έναν «διαστημικό» εσπρέσο

Κατά την άφιξή τους στον σταθμό οι αστροναύτες έχουν πρόσβαση στην καινοτόμα μηχανή ISSpresso που βασίζεται σε κάψουλες, η οποία δημιουργήθηκε από την Argotec και τη Lavazza με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και σε συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI).

Η μηχανή εσπρέσο εγκαταστάθηκε στον σταθμό κατά τη διάρκεια της αποστολής Futura το 2015, και έδωσε την ευκαιρία στη αστροναύτη Samantha Cristoforetti να απολαύσει τον πρώτο εσπρέσο στην ιστορία σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η συνεργασία με τον ASI, π οποίος συντονίζει το πείραμα, κατέστησε δυνατή τη μεταφορά της μηχανής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, στη συνέχεια, χάρη σε συμφωνία με τη NASA, την εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής της ISSpresso σε τροχιά.

Lavazza_ISS5Η σκυτάλη έχει τώρα περάσει από την αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Samantha Cristoforetti στον Paolo Nespoli, αστροναύτη στην τρίτη διαστημική πτήση, ο οποίος τους τελευταίους μήνες στα ερευνητικά και αναπτυξιακά εργαστήρια της Argotec στο Τορίνο έχει μάθει όλα τα μυστικά του ISSpresso, τόσο από τεχνικής όσο και πρακτικής πλευράς.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που εξάγουμε για δεύτερη φορά την ιταλική τεχνογνωσία εκτός της Γης, ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που αναλάβαμε με την Argotec, που βασίζεται στην τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα», σχολίασε ο Marco Lavazza, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Lavazza. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα βήμα στο ταξίδι μας μέσω της καινοτομίας. Η ιταλική ονομασία της διαστημικής αποστολής VITA συνδέεται εύκολα με ένα εξίσου αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο της Ιταλίας, τον εσπρέσο. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι διαθέτουμε την τέλεια συνταγή: το πάθος, την ποιότητα και την επιθυμία για συνεχή καινοτομία, τα οποία μας βοηθούν να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην κορυφή του κλάδου. Είναι ενδιαφέρον το ότι η ποικιλία καφέ A Modo Mio που θα απολαύσουν οι αστροναύτες στο διάστημα είναι η ίδια που διατίθεται για τους πελάτες μας στα σπίτια τους».

Η διαδικασία παρασκευής είναι η ίδια: πρακτικότητα και ευκολία παρασκευής εσπρέσο με κάψουλες, και αυτή τη φορά απολαμβάνεται με καλαμάκι. Η μηχανή ISSpresso ανταποκρίνεται στις πολύ αυστηρές απαιτήσεις που καθορίζονται από τη NASA τόσο για τα συστήματα που υπάρχουν ήδη στη καμπίνα, όσο και για εκείνα με τα οποία αλληλοεπιδρούν οι αστροναύτες. Η μηχανή διαθέτει επίσης μία καινοτόμο συσκευή που επιτρέπει στη γραμμή διανομής καφέ τον καθαρισμό της.

Ο David Avino, Διευθύνων Σύμβουλος της Argotec, δήλωσε: «Εκτός από την απόλαυση του καφέ, η χρήση της μηχανής ISSpresso από τον Paolo Nespoli θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε σε τροχιά, φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στη Γη. Χάρη σε αυτό το σύστημα έχουμε ήδη σχεδιάσει καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να εξαλείψουν τα αποθέματα καφέ και νερού που παράγονται από μηχανές καφέ στη Γη, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα νερού μέχρι και 30%. Η συνεργασία με τη Lavazza μας βοήθησε έτσι να επιλύσουμε ένα δύσκολο επιστημονικό και τεχνικό πρόβλημα διεθνούς ενδιαφέροντος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα πειράματά μας».

Lavazza_5

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις