Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Τελ Αβίβ γίνεται το κέντρο παραγωγής καινοτομίας μεγάλων εταιρειών

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Tel Aviv Global, μιας πρωτοβουλίας του Δήμου της πόλης, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της IVC Research, το Τελ Αβίβ διπλασίασε τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) ξένων μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών τα τελευταία πέντε χρόνια! Από 35 κέντρα R&D το 2012 έγιναν 73 σήμερα, περίπου το 1/5 των συνολικών κέντρων παραγωγής καινοτομίας σε όλη τη χώρα (περίπου 350).

Αυτά τα 73 κέντρα προσφέρουν πάνω από 6.200 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο το προφίλ της πόλης σαν το απόλυτο κέντρο καινοτομίας.

Η τελευταία προσθήκη στη μεγάλη λίστα είναι η Visa, στην οποία υπάρχουν και οι Renault, Bosch, MasterCard, Google, Facebook, Amazon, Coca Cola, Microsoft, AOL, Samsung, Siemens, Paypal, Deutsche Telekom, Citibank, Intel, Yahoo, Barclays, IBM, Apple μεταξύ άλλων.
Όπως μας ανέφεραν στελέχη των κέντρων αυτών, οι εταιρείες δοκιμάζουν και εξελίσσουν πολλά από τα υποψήφια προϊόντα τους στο Τελ Αβίβ και ακολούθως περνάνε ή όχι σε άλλα επίπεδα εξέλιξης.

Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι το Τελ Αβίβ είναι το σπίτι 2.000 Startups, το 1/4 του συνόλου των Startups της χώρας! Με 1 στις 10 θέσεις εργασίας στη πόλη να ανήκει στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Επίσης δείχνει ότι υπάρχει μια μείωση στις εταιρείες επιπέδου Seed με ταυτόχρονη αύξηση των εταιρειών σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, μια τάση η οποία επιβεβαιώνεται γενικά στο Ισραήλ, και είναι μια ένδειξη ωρίμανσης των Startups περνώντας γρήγορα από την ιδέα στην υλοποίηση.

Στόχος του Tel Aviv Global είναι να ανοίξει το οικοσύστημα στο ταλέντο από το εξωτερικό αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των κέντρων R&D στη πόλη αλλά και των διεθνών accelerators, όπως και να προσελκύσει επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Τέλος θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των δραστηριοτήτων μεγάλων εταιρειών με έμφαση τις κινέζικες εταιρείες.

Εκτός από το Tel Aviv Global ο δήμος της πόλης έχει αναπτύξει μια σειρά στρατηγικών υποστήριξης του οικοσυστήματος των Startups. Πρώτα απ’ όλα προσφέρει μειωμένους κατά 66% δημοτικούς φόρους για την ενοικίαση γραφείων και διάφορων σχετικών υπηρεσιών σε Startups.
O δήμος έχει προσφέρει διάφορες υποστηρικτικές ψηφιακές υπηρεσίες στους κατοίκους του, όπως για παράδειγμα το δωρεάν Wi-Fi το οποίο καλύπτει 3,7 εκατ. τετρ. μέτρα και πολυσύχναστες περιοχές όπως τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης και φυσικά την τεράστια παραλία.
Ο δήμος επίσης λειτουργεί το δικό του κοινόχρηστο χώρο γραφείων και σχετικών εκδηλώσεων, με την ονομασία The Library ενώ επιδοτεί και αυτός τους πάνω από 50 Incubators και Accelerators της πόλης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις