Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Innoenergy PowerUp!: Με επίκεντρο την καινοτομία στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης

Ο διαγωνισμός PowerUP! της Innoenergy είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς για Startups στην Ευρώπη και ο σημαντικότερος στο EnergyTech και το CleanTech. Βρεθήκαμε για δυο ημέρες στην Πράγα και σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα του διαγωνισμού ο οποίος έτρεξε σε 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης!

H Innoenergy είναι μέρος του European Institute of Innovation & Technology (EIT), ενός οργανισμού της ΕΕ στον πυρήνα του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Στόχος του είναι να αναπτύξει την καινοτομία, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ. Προς αυτόν τον σκοπό έχουν διατεθεί πάνω από 2,4 δισ. ευρώ τα τελευταία έτη σε διάφορες επενδύσεις και επιχορηγήσεις.

Η Innoenergy επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και υποστήριξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω του διαγωνισμού PowerUP! αλλά και του προγράμματος Acceleration HighWay αλλά και της διασύνδεσης με μεγάλους παραδοσιακούς παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς αλλά hubs σε όλη την Ευρώπη.

Για παράδειγμα υποστηρικτής της Innoenergy είναι η MOL Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης, επεξεργασίας και διανομής πετρελαίου της Ευρώπης με έδρα την Ουγγαρία. O υπεύθυνος καινοτομίας της MOL Group, Zsolt Winkler και μέλος της κριτικής επιτροπής, μας ανέφερε ότι η η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ψηφιοποίησης και ασχολείται με νέες, σχετικές με το αντικείμενο της, αγορές όπως οι μεταφορές, η καθαρή ενέργεια κ.α. Για παράδειγμα η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία μιας υπηρεσίας κοινόχρηστης μετακίνησης, παρόμοια με την Car2Go της Daimler και συνεργάζεται στενά με Startups.

H Rafako, ο έτερος υποστηρικτής, είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες προϊόντων παραγωγής θερμότητας και ενέργειας στην Ευρώπη, με έδρα την Πολωνία, η οποία ενδιαφέρεται για τους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των έξυπνων πόλεων.

Η τρίτος μεγάλος υποστηρικτής ήταν η Τουρκική Enerjisa, ένας παραγωγός και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος επίσης ασχολείται συστηματικά με τις Startups κυρίως για να ανιχνεύσει τα σημερινά “κενά” στην αγορά και τις τάσεις για το μέλλον.

Προτού περάσουμε στα του διαγωνισμού θα ήθελα να σταθώ λίγο στον Alex Hunter, (φωτογραφία επάνω) ειδικό στο Digital Brand και στο Customer Loyalty, πρώην υπεύθυνο της Virgin Atlantic σε αυτούς τους τομείς. Η μεγάλη συμβουλή που έδωσε στη συνέντευξη τύπου και αργότερα την κεντρική ομιλία μπροστά σε όλες τις ομάδες, ήταν η έμφαση που πρέπει να δοθεί στο χτίσιμο της ιστορίας πίσω από κάθε ομάδα και ιδέα και πως τα δυνατά σημεία θα “επικοινωνηθούν” στο ευρύ κοινό έτσι ώστε να υπάρξει η ζητούμενη συναισθηματική σύνδεση. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εταιρεία να θεωρεί κάθε πελάτη της μοναδικό και να προσφέρει προσωποποιημένη πληροφόρηση, χαιρετισμούς, δώρα κλπ. έτσι ώστε οι απλοί πελάτες να μεταμορφωθούν σε οπαδούς του brand!

Innoenergy PowerUP! 2018

299 ομάδες από 24 χώρες έκαναν αίτηση για τον φετινό διαγωνισμό και τελικά επιλέχθηκαν 15 από Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ουκρανία και φυσικά την Ελλάδα.

Τη πρώτη θέση, τα 30.000 ευρώ, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Highway με επένδυση 150.000 ευρώ κέρδισε η Zubax Robotix από την Εσθονία, η οποία έχει αναπτύξει ένα ελεγκτή ηλεκτροκινητήρων ο οποίος είναι 10% περισσότερα ενεργειακά αποδοτικός από τους υπάρχοντες με τομέα υλοποίησης αρχικά τα drones και σε δεύτερη φάση άλλες αεροδιαστημικές εφαρμογές.

Την δεύτερη θέση και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η WellParko από την Λιθουανία, η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα οπτικής-υπολογιστικής αναγνώρισης θέσεων στάθμευσης και την προσφορά τους στα συστήματα των δήμων ή εταιρειών parking.

Την τρίτη θέση και τα 5.000 ευρώ κέρδισε η Neuron Soundware από την Τσεχία η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης πρόβλεψης ζημιών και προβλημάτων μέσω αναγνώρισης των ήχων που παράγουν μηχανήματα και κινητήρες.

Οι υπόλοιπες ομάδες:

Mobile Vehicle Technology – Κροατία: Με μια πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης IoT και διασύνδεσης με υπάρχοντα συστήματα.

BES Europe – Ουγγαρία: Με ένα σύστημα αισθητήρων με fuel cells για την παρακολούθησης της διαδικασίας βιολογικού καθαρισμού του νερού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Reengen – Τουρκία: Μια πλατφόρμα διαχείρισης εφαρμογών ενέργειας.

Diesel Express Test – Βουλγαρία: Ένα φορητό σύστημα ελέγχου της ποιότητας του diesel μέσω laser για αποφυγή προβλημάτων σε αγροτικά κυρίως μηχανήματα. Αναφέρθηκε και η Ελλάδα στην παρουσίαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Indoorway – Πολωνία: Ένα σύστημα παρακολούθησης της κίνησης σε εσωτερικούς χώρους.

Solagro Smart Recycler – Σερβία: Έχει αναπτύξει ένα σύστημα ανακύκλωσης το οποίο συμπιέζει κουτιά αναψυκτικών και γυάλινα μπουκάλια το οποίο φυσικά ελέγχεται από App.

Craft Bicycles – Ρουμανία: Ποδήλατα με σκελετό από μπαμπού στο 1/3 του κόστους των ξύλινων.

Mazzy – Λετονία, απομακρυσμένη μέτρηση κατανάλωσης νερού, ηλεκτρισμού, αερίου και θέρμανσης.

Hempire – Ουκρανία: Μονωτικό υλικό για σπίτια με πρώτη ύλη τη κάνναβη.

MyWater – Σλοβενία: Αυτόματοι πωλητές νερού χωρίς πλαστικά μπουκάλια με παραγωγή από τον αέρα.

PowereX – Σλοβακία: Πλατφόρμα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διανομέων και καταναλωτών.

Η ελληνική συμμετοχή

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιώργος Στέγγος (φωτογραφία επάνω) της Recytrust με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης γύρω από έναν έξυπνο κάδο και μια πλατφόρμα ανάλυσης των σχετικών δεδομένων. Εταιρείες, σχολεία και μεγάλοι οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν συστήματα ανακύκλωσης, τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν τους πιο ενεργούς υπαλλήλους και παράλληλα αυξάνουν τα έσοδά τους από την αντίστοιχη αύξηση των υλικών προς ανακύκλωση. Η λύση γεννήθηκε στον διαγωνισμό Digital Gate II του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την ομάδα να βρίσκεται και στο Athens Digital Lab του Δ. Αθηναίων.

Ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, διευθύνων σύμβουλος της KiNNO Consultants ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την πρωτοτυπία των ιδεών αλλά και από την προσπάθεια όλων των ομάδων που πήραν μέρος στο μεγάλο τελικό. Μετά από τέσσερα χρόνια το PowerUp! έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για startup στο χώρο της ενέργειας και του cleantech, με σημαντική παρουσία και επιτυχίες για τις ελληνικές ομάδες. Ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού τους προς την εμπορική επιτυχία και η InnoEnergy είναι εδώ για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια»

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή και μόνο σε αυτόν τον διαγωνισμό μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες με την Innoenergy και ειδικά στη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτάχυνσης και χρηματοδότησης Highway.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν διάφορες εταιρείες οι οποίες αιτήθηκαν συμμετοχή στον διαγωνισμό και ακόμα και αν δεν ξεχώρισαν, “κέρδισαν” μια συνεργασία και χρηματοδότηση. Για παράδειγμα μια εταιρεία από την Βουλγαρία ανέπτυξε μια ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά αποδοτική ξυλόσομπα, ενώ μια άλλη από την Πολωνία έχει αναπτύξει ένα σύστημα σχεδιασμού και τοποθέτησης ηλιακών πάνελ σε οροφές σαν υπηρεσία web. Τέλος, σύντομα θα ανακοινωθεί και η πρώτη χρηματοδότηση ελληνικής εταιρείας από την Innoenergy.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις