Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Just Eat και Takeaway.com συγχωνεύονται για να “χτυπήσουν” Uber Eats και Deliveroo

Σήμερα η Just Eat και η Takeaway.com, δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διανομής φαγητού στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να να ανταγωνιστούν από καλύτερη “θέση” τις Uber Eats και Deliveroo.

Και οι δύο εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο -η Just Eat στο Λονδίνο και η Takeaway.com στο Άμστερνταμ- και καθεμία έχει ένα μερίδιο αγοράς περίπου 5 δισ. δολαρίων. Μετά τη συγχώνευση, η κοινή αξία τους θα ανέβει σε πάνω από 10 δισ. δολάρια και οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι θα γίνουν οι μεγαλύτερες πλατφόρμες διανομής φαγητού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους κανόνες περί συγχωνεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ένα χρονικό όριο για το πόσο καιρό οι δύο μπορούν να “διαπραγματευτούν” αυτή τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Αυγούστου να πάρουν την τελική έγκριση από τους επενδυτές και να ολοκληρώσουν το deal.

Πάντως, όπως αναφέρει το TechCrunch, τα συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν ήδη συμφωνήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας, οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Ο Jitse Groen, CEO της Takeaway.com, θα γίνει CEO της συγχωνευμένης εταιρείας. Ο Paul Harrison, CFO της Just Eat, θα γίνει CFO στη νέα εταιρεία. Ο Brent Wissink, CFO της Takeaway.com, και ο  Jörg Gerbig, COO της Takeaway.com, θα γίνουν και οι δύο COOs.
  • Η νέα εταιρεία θα έχει έδρα στο Άμστερνταμ, ωστόσο ένα “σημαντικό κομμάτι” των λειτουργιών της θα λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι η έδρα της Just Eat.
  • Οι μέτοχοι της Just Eat θα λάβουν 0,09744 μετοχές της Takeaway.com σε αντάλλαγμα με κάθε μετοχή της Just Eat.
  • Οι μέτοχοι της Just Eat θα κατέχουν περίπου το 52.2% της επιχείρησης ενώ οι μέτοχοι της  Takeaway.com το 47,8%.
  • Ο Mike Evans, πρόεδρος της Just Eat, θα γίνει πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου. Ο Adriaan Nühn, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Takeaway.com θα αναλάβει το ρόλο του Αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της νέας εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Takeaway.com συνεργάζεται με “αντιπάλους” για να επεκταθεί και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των Uber Eats και Deliveroo. Πέρυσι, η εταιρεία πλήρωσε 1,1 δισ. δολάρια για να αγοράσει τις δραστηριότητες της Delivery Hero στη Γερμανία, ενώ η τελευταία συνέχισε να επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις