Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

555 εκατ. “ψηφιακοί βοηθοί” θα χρησιμοποιούνται μέχρι το 2024

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Juniper Research, ο αριθμός των “ψηφιακών βοηθών” που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε έξυπνες οικιακές συσκευές θα φθάσει τα 555 εκατομμύρια μέχρι το 2024, από 105 εκατομμύρια που είναι φέτος.

Η νέα έρευνα Smart Homes: Strategic Opportunities, Business Models & Competitive Landscape 2019-2024 αναφέρει ότι οι ψηφιακοί βοηθοί αποτελούν ένα ολοένα και πιο σημαντικό στοιχείο στο έξυπνο σπίτι, προσφέροντας πλατφόρμες διαλειτουργικότητας που επιτρέπουν τον απρόσκοπτο έλεγχο ολόκληρου του σπιτιού.

Στην κορυφή η Amazon

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Amazon πρωτοστατεί, χάρη στις προηγμένες λειτουργίες που περιλαμβάνονται στο Echo Plus, τις μεγάλες επενδύσεις από το Alexa Fund και την πρόσβαση στα Alexa Skills, τα οποία επιτρέπουν σε ένα τεράστιο οικοσύστημα τρίτων εφαρμογών να “ανθίσει”. Επιπλέον, οι πρόσφατες εξαγορές υψηλού προφίλ, όπως Blink, Ring και eero, σύμφωνα με την έρευνα θα ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητά της Amazon να καινοτομεί σε όλο το έξυπνο σπίτι.

Από την άλλη, η Google θα επωφεληθεί από την απόκτηση του Nest, προσθέτοντας τον βοηθό σε μια νέα σειρά συσκευών, όπως το Google Nest Hub Max και διαφοροποιώντας την θέση της στην εγχώρια “έξυπνη αγορά”. Σύμφωνα με τη Juniper Research, η επένδυση της Google στο AI θα της επιτρέψει να προσθέσει πιο ευφυείς και αυτόνομες λειτουργίες. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να ενισχύσει αυτό το γεγονός με μεγάλες επενδύσεις σε συνεργασίες για την περαιτέρω οικοδόμηση του οικοσυστήματος.

Εξελίσσονται οι Κινέζοι κατασκευαστές

Την ίδια ώρα, οι Κινέζοι κατασκευαστές αναπτύσσουν όλο και πιο προηγμένους βοηθούς, μεταξύ των οποίων το iFlytek, το Baidu και ο Assistant της Huawei.  Ενώ η τρέχουσα διείσδυση των ψηφιακών βοηθών είναι χαμηλή στην αγορά της Κίνας, η Juniper Research προβλέπει ότι η χρήση των βοηθών στην Κίνα θα αυξηθεί σε από 100 εκατομμύρια το 2024, από μόλις 4 εκατομμύρια το 2019.

Η κινεζική επιρροή θα περιοριστεί στην εγχώρια αγορά εντούτοις, δεδομένης της ανησυχίας για την ασφάλεια γύρω από την Huawei στις ΗΠΑ. Ο “ευαίσθητος” ρόλος των βοηθών σημαίνει ότι θα αποτελέσουν το επίκεντρο των ανησυχιών εάν κυκλοφορήσουν στις δυτικές αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις