Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ellen: Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι μποτ στον κόσμο είναι εδώ!

Η Ellen, το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι μποτ στον κόσμο, έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται στη Δανία από τον Αύγουστο με μεγάλη επιτυχία, συμβάλλοντας στον “μετασχηματισμό” της ναυτιλίας.

Η Ellen χρησιμοποιείται για να συνδέσει δύο νησιά της χώρας και πραγματοποιεί πέντε διαδρομές την ημέρα. Κάθε φορά που φτάνει στο λιμάνι, το πλοίο, 750 τόνων, “φορτώνει” επιβάτες αλλά και τις μπαταρίες του και “προετοιμάζεται” για την επόμενη διαδρομή.

Φυσικά, το συγκεκριμένο φέρι δεν είναι το πρώτο ηλεκτρικό στον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν δύο παράγοντες που το κάνουν ξεχωριστό. Πρώτον, είναι 100% ηλεκτρικό, και δεν χρησιμοποιείται κανένα καύσιμο για καμία του λειτουργία. Δεύτερον, είναι η απόσταση που καλύπτει. Το πλοίο μπορεί να ταξιδέψει για 22 ναυτικά μίλια και η απόσταση αυτή είναι επτά φορές μεγαλύτερα από αυτή που καλύπτουν άλλα ηλεκτρικά φέρι σήμερα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι η Ellen τροφοδοτείται με την ενέργεια που “περισσεύει” από τις ανεμογεννήτριες στο Ærø, το ένα εκ των δύο νησιών. Οι ανεμογεννήτριες αυτές παράγουν το 130% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται στο νησί!

Επίσης σημαντικό είναι ότι το πλοίο δεν έχει κάποια εφεδρική γεννήτρια πετρελαίου. Για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος, φυλάσσεται πάντα μια συγκεκριμένα ποσότητα ενέργειας, οπότε υπάρχει πάντα ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια έκτακτη ανάγκη, για να γυρίσει, για παράδειγμα το πλοίο στο λιμάνι ή να γίνουν όλες οι επείγουσες διαδικασίες που ακολουθούνται όταν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα εν πλω.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η Ellen θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.000 τόνους το χρόνο, επομένως αποτελεί “πρότυπο” οικολογίας για τις θαλάσσιες μεταφορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 12% των εκπομπών διοξειδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από τη θαλάσσια κυκλοφορία και το 13% από τα αυτοκίνητα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις