Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νέες ανάγκες για τους λογιστικούς απολογισμούς

Η ανάγκη για διαφάνεια και αξιοπιστία στις οικονομικές καταστάσεις, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, αφού οι επενδυτές πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια για να επιτευχθεί ο στόχος ενός ισχυρότερου, πιο ανθεκτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όμως, πρέπει να δουλέψουν: οι φορείς θέσπισης των προτύπων, οι επόπτες, οι εκδότες που ετοιμάζουν οικονομικές καταστάσεις και οι ελεγκτές, αλλά ακόμη και οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στην εκδήλωση Financial Reporting Conference που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, από την ΕΥ.

Εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥ στον τομέα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, παρουσίασαν τα θέματα που συζητούνται σήμερα από τους εμπλεκόμενους στη διεθνή χρηματοοικονομική πληροφόρηση: όπως η αναζήτηση για συγκρισιμότητα και για ένα ενιαίο σύνολο γενικώς αποδεκτών λογιστικών αρχών, οι προσπάθειες για σύγκλιση ΔΠΧΑ και US GAAP, το θέμα της αποδοτικότητας των οικονομικών καταστάσεων. Οι εισηγητές δεν παρέλειψαν να παρέχουν και τις προοπτικές της ΕΥ σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Παράλληλα αναπτύχθηκαν οι αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αμερική, και οι προτεραιότητες των ρυθμιστικών αρχών για το 2014 (enforcement activities).

Τέλος δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη των προκλήσεων από την μελλοντική εφαρμογή των νέων προτύπων (αναγνώριση εσόδων, χρηματοοικονομικά μέσα και μισθώσεις) και των ενεργειών που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες σχετικά με αυτές.

 

Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί εκπρόσωποι εταιριών που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (ΔΠΧΑ, US GAAP), συμπεριλαμβανομένων οικονομικών διευθυντών, εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών, και χρήστες οικονομικών καταστάσεων. Τα IFRS Breakfasts, τα οποία με επιτυχία διοργανώνει η ΕΥ ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, θα εξακολουθήσουν να διοργανώνονται παράλληλα εστιάζοντας από την πλευρά τους στην τεχνική ανάλυση νέων ΔΠΧΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις