Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το «hype» τελείωσε… Ώρα για δουλειά

Έψαχνα να βρω τα δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε το φετινό TEDx Athens. Δεν πήγα και ήθελα να δω πόσο ενδιαφέρον ήταν, καθώς ένας πολύ καλός φίλος που είπε ότι ήταν καλό. Αλλά δεν κατάφερα να βρω παρά ελάχιστα δημοσιεύματα. Και θυμήθηκα τον χαμό που γινόταν πριν από 3-4 χρόνια.

Μπορεί κάποιος να πει ότι εκείνα του 2012 και του 2013 ήταν πολύ καλύτερα και γι’ αυτό υπήρχε ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης. Όμως, έχω μία διαφορετική άποψη. Το TEDx Athens συνδέθηκε – καλώς ή κακώς – με τα Startups και το «hype» που είχε δημιουργηθεί. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, την περίοδο 2012 – 2014 υπήρχε ένα πολύ μεγάλο «hype» για τα ελληνικά Startups στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό πλέον δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στον βαθμό που υπήρχε.

Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι απαραιτήτως μία άσχημη εξέλιξη. Η δημοσιότητα που είχαν πάρει αρκετά startups, ιδίως ορισμένα το αντικείμενο των οποίων ήταν αυτό που εμείς οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουμε ως …«sexy», ήταν πολύ μεγάλη. Και νομίζω ότι αυτή η υπερβολική δημοσιότητα πολλές φορές κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό.

Τώρα, θεωρώ ότι η κατάσταση είναι περισσότερο φυσιολογική. Αυτή η «μανία» που έπιασε τα μεγάλα ελληνικά media έχει ξεθωριάσει και θα πρέπει κάποιο Startup να κάνει κάτι πολύ σημαντικό προκειμένου να πάρει δημοσιότητα η κίνηση του. Πρέπει να αποδείξεις ότι κάτι έχεις κάνει για να προβληθείς.

Πρακτικά, ήρθε η ώρα για να αρχίσει να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά. Καλό το μάρκετινγκ και η προβολή, αλλά πρέπει να αρχίσεις να φέρνεις και αποτελέσματα.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω ότι γενικώς στα παγκόσμια media παρατηρείται ένα «χαλάρωμα» όσον αφορά τα Startups. Θα πρέπει κάποιο από αυτά να αλλάξει τα δεδομένα σε έναν κλάδο για να αρχίσει να αναφέρετε στα mainstream μέσα ενημέρωσης. Και θα πρέπει να έχει δείξει ότι τα έχει καταφέρει. Εκτός, βέβαια, και αν «χτυπήσει» καμία χρηματοδότηση που να μεταφράζεται σε «εξωφρενική» αποτίμηση, της τάξεως άνω του 1 δισ. δολαρίων για να γίνει μεγάλη αναφορά. Πριν προλάβει κανείς να πει οτιδήποτε, αναφέρομαι σε μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι σε μέσα ή ενημερωτικά sites που απευθύνονται σε ειδικά κοινά ή στο ίδιο το Startup οικοσύστημα.

Το μόνο αρνητικό στο ότι το «hype» των Startups στα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει πια είναι ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται, ενδεχομένως, και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων startups. Και όπως έχω ξαναγράψει, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα Startups.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις