Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δ. Γλέζος: Οι founders θα πρέπει να πληρώνονται από την πρώτη μέρα δημιουργίας της εταιρείας

Ο Δημήτρης Γλέζος της Transifex ήταν προσκεκλημένος του Γιώργου Τζιραλή σε ένα  εξαιρετικά ενδιαφέρον firechat στο πρώτο Open Coffee του 2017.

Η Transifex μετρά 8 χρόνια ζωής και ξεκίνησε με solo founder τον Δημήτρη στην Πάτρα. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες online μεταφράσεων στον κόσμο με μεγάλους πελάτες  οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τεράστιο όγκο μεταφράσεων μέσω της υπηρεσίας.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Menlo Park στη Καλιφόρνια αλλά και γραφεία στην Αθήνα όπου και γίνεται η έρευνα και ανάπτυξη της υπηρεσίας και μέχρι σήμερα έχει πάρει συνολικά 6,5 εκατ. δολ. χρηματοδότηση. Όπως ανάφερε ο Δημήτρης δεν προτίθεται να πάει για νέα χρηματοδότηση μια και τα έσοδα της εταιρείας σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα χρηματοδότηση μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της η οποία γίνεται με ταχείς ρυθμούς.

Θα θέλαμε να σταθούμε σε δυο σημεία της συνέντευξης τα οποία είναι ταμπού θα λέγαμε στο κόσμο των Startups. Πρώτα απ’ όλα ο Δημήτρης ανέφερε ότι το να είσαι ο ένας και μοναδικός founder μιας Startup επιχείρησης είναι μια δύσκολη απόφαση η οποία “έτυχε” στην συγκεκριμένη περίπτωση. Συστήνει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο founders αλλά αν δεν υπάρχουν, η ομάδα που θα χτιστεί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά δυνατή για να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν.

Το ίδιο είχε αναφέρει και η τετράδα των ιδρυτών της Avocarrot με την επιλογή των ατόμων στελέχωσης της ομάδας να γίνεται και με την προϋπόθεση να είναι σε κάποιο σημείο καλύτεροι από εκείνους.

Το σημείο που μας έκανε περισσότερο εντύπωση ξεκίνησε από μια αναδρομή των “καταδρομικών” επιχειρήσεων που έκανε ο Δημήτρης Γλέζος μαζί με τον υπεύθυνο πωλήσεων στην Αμερική όταν επισκέπτονταν μεγάλους πελάτες, μένοντας σε AirBnb, από πόλη σε πόλη. Μέχρι που όλος αυτός ο ρυθμός τον ανάγκασε να μεταφερθεί στις Η.Π.Α., μένοντας με την απορία σήμερα πως έκανε όλα αυτά τα πράγματα.

Αυτό που ανέφερε με έμφαση μάλιστα είναι ότι οι Founders δεν θα πρέπει να κάνουν υπερβολές σε ότι έχει να κάνει με την εταιρεία και ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να πληρώνονται από τη πρώτη μέρα! Σίγουρα η ανάπτυξη μιας Startup στο σημερινό περιβάλλον είναι κάτι πολύ απαιτητικό, δύσκολο και με μεγάλο ρίσκο αλλά θα πρέπει να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη προσωπική ζωή του Founder και την Startup και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να γίνονται ένα,  μια και σε αυτή τη περίπτωση αυτή που θα εξαφανιστεί είναι η πρώτη.

Επίσης, όπως οι Founders έχουν υποχρεώσεις απέναντι στις εταιρείες τους και μάλιστα πολλές, έτσι και εταιρείες θα πρέπει να έχουν υποχρεώσεις απέναντί τους οι οποίες θα πρέπει να παίρνουν τη μορφή ενός καλού μισθού από τη πρώτη μέρα της ίδρυσης της επιχείρησης μάλιστα, ακόμα και αν πρέπει να δυσαρεστηθούν οι επενδυτές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις