Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκά VCs: Ρεκόρ επενδύσεων το 2018 σε λιγότερα deals και σε ωριμότερες Startups

Και για το 2018 είχαμε ρεκόρ επενδύσεων VC στην Ευρώπη με τα βασικά χαρακτηριστικά να είναι τα αυξημένα ποσά, γενικά και ανά deal, σε 26% λιγότερα deals όμως σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Pitchbook η συνολική αξία των deals στην Ευρώπη έφτασε τα 20,5 δισ. Ευρώ σε 3.384 συμφωνίες (αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση και μείωση κατά 25,9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα) το 2018.

47,5 δισ. Ευρώ ήταν η αξία των 373 Exits (αύξηση 164,8% σε ετήσια βάση και μείωση κατά 30,5% σε ετήσια βάση αντίστοιχα).

8,4 δισ. Ευρώ συνολικού κεφαλαίου άντλησαν 62 VCs (αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση και μείωση κατά 23,5% σε ετήσια βάση αντίστοιχα).

Τα corporate VCs πραγματοποίησαν επενδύσεις 8,8 δισ. Ευρώ το 2018 σε 713 deals, ακολουθώντας την γενική τάση με το 2017.

62 ευρωπαϊκά funds VCs άντλησαν χρήματα το 2018, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 23,5% από το 2017. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε μεγαλύτερα οχήματα.

Η τάση για αύξηση του μέσου ύψους επενδύσεων είναι χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού που υπάρχει αλλά είναι και μια ένδειξη ωρίμανσης του οικοσυστήματος VC. Επίσης, για άλλη μια χρονιά είδαμε μείωση των deals με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο επιλεκτικοί και προσεκτικοί.

Άλλο ένα σχετικά “ανησυχητικό” δεδομένο είναι η απουσία exits άνω του 1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Mε την εμφανιζόμενη αύξηση σε σχέση με το 2017 να προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις δημόσιες εγγραφές της Spotify και της Adyen.

Καθώς τα VCs επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε μεγαλύτερες και πιο ώριμες νεοσύστατες εταιρείες, το γεγονός αυτό αυτό μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την διαθεσιμότητα κεφαλαίων για μικρότερες και νεότερες ευρωπαϊκές Startups.

διεθνείς επενδυτές, οι μη παραδοσιακοί επενδυτές και τα κυβερνητικά προγράμματα φαίνεται να είναι οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ειδικά η στήριξη από το κράτος στις πρώιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελεί ένα σημαντικό κανάλι χρηματοδότησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγει η έκθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις