Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί ένα φιλελεύθερο ελβετικό χωριό εκδίδει δικό του νόμισμα

Το Eglisau, το ειδυλλιακό ελβετικό χωριό στην περιοχή Bülach του Καντονιού της Ζυρίχης, είναι χτισμένο στις όχθες του Ρήνου, μισή ώρα με το τρένο από τη Ζυρίχη. Οι περίπου 5.000 κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τον τουρισμό και το χωριό εδώ και 10 περίπου χρόνια βλέπει μία αύξηση του πληθυσμού της τάξης του 33%. Μια αύξηση πληθυσμού που είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως η μετανάστευση κυρίως από τη Γερμανία, από την άλλη πλευρά των συνόρων δηλαδή, λόγω της όχι και τόσο καλής γερμανικής οικονομίας και των υψηλών φορολογικών συντελεστών αλλά και η εσωτερική μετανάστευση των ίδιων των Ελβετών που ψάχνουν ειδυλλιακά μέρη για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά και οικονομικών μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες που ψάχνουν ένα πιο φθηνό μέρος για να ζήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2000 το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιλάει Γερμανικά (90.3%) με δεύτερη καθομιλουμένη τα ιταλικά (3%) και τρίτη τα αλβανικά με 1.8%. Το 23.6% του πληθυσμού είναι παιδιά και έφηβοι μεταξύ 0-19 χρονών, το 61.9% σε παραγωγική ηλικία (20-64) ενώ το 14.5% είναι πέρα των 64 ετών. Ένα 79.8% έχει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση (είτε πανεπιστήμιο, είτε τεχνικές σχολές) και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2005, 97 άτομα απασχολούνται στις 30 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, 473 στις 33 επιχειρήσεις του δευτερογενούς, ενώ ο τριτογενής τομέας έχει 108 επιχειρήσεις που απασχολούν 703 άτομα.

Η ανεργία στο 2.55%.

Και; Το Eglisau εξέδωσε δικό του νόμισμα σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό ήταν το νέο της χθεσινής μέρας. Για δύο μήνες οι κάτοικοι του χωριού θα είναι σε θέση να αγοράζουν το χαρτονόμισμα του Eglisau 20% φθηνότερα σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Για 160 CHF οι κάτοικοι θα αγοράζουν νόμισμα αξίας 200 CHF και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις του χωριού. Το νόμισμα κυκλοφορεί πιλοτικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και η Κοινότητα υποστηρίζει το έργο με 50.000 φράγκα. Το τί θέλει να καταπολεμήσει η Κοινότητα είναι ξεκάθαρο: τον τουρισμό για αγορές στη γειτονική χώρα, την φυγή συναλλάγματος, τη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς. Το αναγνωρίζουν στην πιλοτική του φάση 40 επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, από εστιατόρια και κομμωτήρια μέχρι οι αγρότες στις λαϊκές αγορές.

Το Eglisau δεν είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό χωριό με εναλλακτικούς κατοίκους, που είναι ανοιχτοί στην καινοτομία και τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα είναι η Πόλη της Ζυρίχης. Είναι ένα μάλλον φιλελεύθερο χωριό, στο οποίο το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) πήρε το 33% του εκλογικού σώματος, ακολουθούμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό (17.7%) από το Κόμμα των Χριστιανών Κοινωνιστών (CSP), η πολιτική των οποίων περισσότερο συμβαδίζει με το Λαϊκό κόμμα παρά με την αριστερά (αν και οι ίδιοι βρίσκονται στην Κεντροαριστερά) και τέλος αυτό των Πρασίνων (11%).

Είναι ένα μάλλον συντηρητικό, αγροτικό ελβετικό χωριό που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με όλα τα χωριά που βρίσκονται στα σύνορα: μετανάστευση από τις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα την πτώση των μισθών και τουρισμό για αγορές στις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα την εξαγωγή συναλλάγματος και τη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς.

Η αντίδραση των επιχειρηματιών του χωριού σε συνεργασία με την Κοινότητα είναι αυτό που το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί και να χαρακτήριζε «κρατικό προστατευτισμό». Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση όμως είναι αυτό θα δώσει ώθηση στην αγορά. Εξάλλου οι Ελβετοί είναι γνωστό πως σέβονται τις παραδόσεις τους και τα εναλλακτικά, τοπικά και συμπληρωματικά νομίσματα, καθώς και η ανταλλακτική οικονομία έχουν ιστορία 80 και πλέον χρόνων σε όλα τα καντόνια αλλά κυρίως σε αυτό της Ζυρίχης.

Το νόμισμα είναι ένα κουπόνι με την υπογραφή ενός ανώτερου δημόσιου υπάλληλου. Σημασία έχει η αξία που του δίνεις και η αξιοπιστία αυτού που το εκδίδει για την αγορά. Όσο μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία υπάρχει, τόσο περισσότερο η αξία του νομίσματος είναι σταθερή. Και από ό,τι φαίνεται, η κοινωνία του Eglisau θεωρεί την διακυβέρνησή της εξαιρετικά αξιόπιστη. Και αυτό δεν έχει σχέση με τις πολιτικές ατόμων ή κομμάτων αλλά με μια κοινωνία που προσπαθεί να βρει δημιουργικές λύσεις σε πιθανά επερχόμενα προβλήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις