Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AVG: Εξαγοράζει την Location Labs του Ελληνοκαναδού Τάσσο Ρουμελιώτη για 220 εκατ. δολ.

Η AVG, μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας, ανακοίνωσε την εξαγορά της Location Labs, μίας εταιρείας που έχει δημιουργηθεί από τον Ελληνοκαναδό Τάσσο Ρουμελιώτη.

Η Location Labs δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών και πάλι στον τομέα της ασφάλειας για κινητές συσκευές τις οποίες παρέχει ως λογισμικά-υπηρεσίες σε παρόχους τηλεπικοινωνιών οι οποίοι με τη σειρά τους τις παρέχουν στους συνδρομητές τους. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία αναπτύσσει εφαρμογές για τον γονικό έλεγχο της χρήσης της συσκευής (Phone Controls), τον γονικό εντοπισμό της τοποθεσίας της συσκευής και του κατόχου της (Locator), και το κλείδωμα της συσκευής κατά τη διάρκεια της οδήγησης (Drive Safe). Ανάμεσα στους πελάτες της Location Labs βρίσκονται εταιρείες όπως AT&T, T-Mobile, Telefonica, Verizon και άλλες, ενώ τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν πάνω από 1,2 εκατ. συνδρομητές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 από τον Τάσσο Ρουμελιώτη, ο οποίος προηγουμένως ήταν υψηλόβαθμος εταίρος στην Bain & Company και αντιπρόεδρος στην Claridge, ένα fund 3 δισ. δολ. Η εταιρεία ξεκίνησε τα πρώτα τρία χρόνια στην Ασία, ωστόσο “μετακόμισε” στις ΗΠΑ όταν εμφανίστηκαν οι μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα. Στα 12 χρόνια έχει αναπτυχθεί από δύο άτομα σε πάνω από 220 εργαζομένους. Η Location Labs είχε δεχθεί συνολικά 26 εκατ. δολ. χρηματοδότησης σε τρεις γύρους (2002 και 2005), από επενδυτικά ταμεία όπως Bluerun Ventures, Draper Fisher Jurvetson, Intel Capital, Mitsui Global Investment και QUALCOMM Ventures. Κύριος επενδυτής και μέλος του ΔΣ της εταιρείας είναι, μέσω της Draper Fisher Jurvetson, είναι ένας ακόμη Έλληνας, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος. Η εταιρεία, μάλιστα, τα τελευταία 5 συνεχόμενα χρόνια κατόρθωσε να είναι κερδοφόρος.

tasso roumeliotis 285170Όπως αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Startupper.gr, ο, προερχόμενος από Έλληνες μετανάστες στον Καναδά, με καταγωγή από την Σπάρτη, Τάσσο Ρουμελιώτης, “κόλλησε” το “μικρόβιο” του επιχειρηματία από τους ίδιους τους γονείς του, οι οποίοι “όπως όλοι οι Έλληνες, ήταν μικρο-επιχειρηματίες” λειτουργώντας μία οικογενειακή επιχείρηση. Η μεγαλύτερη έμπνευση ήταν η μητέρα του, η δραστηριότητα της οποίας τον ώθησε να εγγραφεί σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.

Όταν ξεκίνησε η εταιρεία το 2002 – δηλαδή πριν από 12 χρόνια – η χρήση των κινητών τηλεφώνων ήταν ακόμη σε “νηπιακό στάδιο”, ωστόσο, όπως αναφέρει στο Startupper.gr, εκείνος διείδε ότι η ασφάλεια και το τι κάνει ο χρήστης με το τηλέφωνο θα αποκτήσουν μεγάλη σημασία στο μέλλον και η εταιρεία ξεκίνησε να αναπτύσσει εφαρμογές που “επιτρέπουν στους γονείς να μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο σε μία συσκευή ασφαλή και κατάλληλη για χρήση από τα παιδιά“.

Ορισμένες φορές αυτό δεν αρέσει στα παιδιά, αλλά τελικά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες από αυτούς που εν τέλει τους αγοράζουν το κινητό“, αναφέρει ο Τάσσο Ρουμελιώτης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στη συμβουλευτική ομάδα της BugSense, της startup που εξαγοράστηκε το 2013 από την αμερικανική εισηγμένη Splunk.

Για την εξαγορά της Location Labs η AVG θα πληρώσει αρχικώς περίπου 140 εκατ. δολ. και επιπλέον 80 εκατ. δολ. περίπου σε μετρητά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.

Η AVG επιδιώκει να συνδυάσει τα δικά της προϊόντα ασφαλείας στον τομέα των κινητών συσκευών με αυτά της Location Labs, καθώς και τις συνδρομητικές βάσεις των δύο εταιρειών, προκειμένου να αυξήσει τη δραστηριότητά της στον τομέα του mobile.

Ο Τάσσο Ρουμελιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Location Labs, θα παραμείνει επικεφαλής της. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της AVG.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις