Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Amazon είναι μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες από το FinTech σύμφωνα με το WEF

To World Economic Forum (WEF) έβγαλε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια μεγάλη μελέτη σχετικά με το FinTech και επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν: η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες και τις εταιρείες καρτών είναι οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι: Amazon, Google, Facebook, Apple και όχι τόσο οι FinTech Startups.

Το Open Banking, η μεταφορά των δεδομένων στο cloud, η εξυπηρέτηση πελατών μέσω AI στα Smartphones είναι μερικά στρατηγικά σημεία διαφοροποίησης για τις τράπεζες, όλα αυτά όμως να ανήκουν στη σφαίρα εξειδίκευσης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, στις οποίες συχνά στρέφονται οι τράπεζες για συνεργασία μια και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση.

Για παράδειγμα οι δικτυακές υπηρεσίες της Amazon, AWS, υποστηρίζουν δεκάδες χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως αυτές της AON, Capital One, Carlyle, NASDAQ, Pacific Line και Stripe ενώ αρκετές τράπεζες προσεγγίζουν το πελάτες τους μέσω Facebook και μέσω του ψηφιακού βοηθού Alexa της Amazon.

Εφόσον η Amazon ή το Facebook αποφασίσουν να μπουν πιο δραστήρια στις τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στις τράπεζες μια και ήδη τα εκατομμύρια χρηστών «εκπαιδεύονται» να εμπιστεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα τους ΚΑΙ στις τεχνολογικές εταιρείες.

Όπως έχουμε αναφέρει ο μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες και τις εταιρείες καρτών είναι να μεταμορφωθούν σε ένα επίπεδο «αόρατων» υπηρεσιών για τους χρήστες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την Alexa, ή τον Facebook Messenger για τις τραπεζικές συναλλαγές τους.

Και μη ξεχνάμε ότι οι Google, Facebook, Amazon, Apple, Samsung έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρηστών – υποψηφίων πελατών.

Απ΄όλες τις παραπάνω τεχνολογικές εταιρείες οι πιο επικίνδυνες για τις τράπεζες δείχνουν να είναι η Amazon και λιγότερο η Apple. Η Amazon προσφέρει ήδη δανειστικά προϊόντα και ετοιμάζεται να μπει πιο δυναμικά στις τραπεζικές υπηρεσίες λιανικής. Στην Κίνα ήδη αυτό το disrupt έχει γίνει μια και τα εκατομμύρια χρηστών του WeChat πραγματοποιούν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές τους μέσα από την δημοφιλή υπηρεσία επικοινωνίας.

Οι FinTech Startups χάνουν το παιχνίδι;

H ίδια μελέτη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι οι FintTech Startups ενώ σχεδιάζουν το μέλλον και καινοτομούν με τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν δεν φαίνεται να μπορούν να φέρουν το «disrupt» στον τραπεζικό χώρο μια και στην ουσία ανταγωνίζονται σε επίπεδο υπηρεσιών τις τράπεζες, αλλά δεν μπορούν να «γίνουν» τράπεζες, τουλάχιστον όχι όλες, με τις τράπεζες να απαντούν με παρόμοιες FinTech υπηρεσίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις